Linkuri accesibilitate

Slovacia: președinta Čaputová îi cere lui Fico să formeze guvernul


Președinta slovacă Zuzana Čaputová dă mână cu învingătorul alegerilor parlamentare anticipate de duminică, șeful partidului Smer, Robert Fico.
Președinta slovacă Zuzana Čaputová dă mână cu învingătorul alegerilor parlamentare anticipate de duminică, șeful partidului Smer, Robert Fico.

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, i-a încredințat sarcina formării noului guvern din țara membră în UE și NATO lui Robert Fico, un politician veteran care a câștigat alegerile din 30 septembrie cu promisiuni de a opri ajutorul militar pentru Ucraina.

Înaintea întâlnirii cu Fico, cu care are relații proaste, șefa statului slovac a spus într-o alocuțiune televizată că respectă tradiția ca primul clasat la alegeri să aibă prima șansă să formeze guvernul.

Partidul Smer, condus de Fico, a obținut aproximativ 23% din voturi, urmat la distanță de cinci puncte procentuale de gruparea pro-occidentală Slovacia Progresistă, înființată de Čaputová.

Smer, care este nominal de stânga, poate forma o majoritate confortabilă, de 79 de locuri din 150, cu un partid social-democrat mai mic, Hlas, și cu naționaliștii din Partidul Național Slovac.

În alocuțiunea ei de luni, Čaputová, care a fost ponegrită repetat în campania electorală a lui Fico pentru că ar fi „marioneta” occidentului, a salutat faptul că nimeni nu a contestat rezultatul alegerilor, care au fost libere și corecte.

În campanie, Fico și extremiștii naționaliști avertizaseră fără dovezi că alegerile ar putea fi falsificate.

Čaputová, o activistă de mediu devenită politician, cunoscută pentru viziunile ei umaniste și liberale, a spus luni, într-un semnal către partea pro-occidentală a societății, că înțelege că rezultatul alegerilor poate trezi îngrijorare, dar a făcut apel la toleranță.

„Chiar dacă politica ne divizează, ca oameni trebuie să ne respectăm”, a spus Čaputová. Ea avea programate pentru luni discuții cu formațiunea de pe locul al doilea, Slovacia Progresistă, iar marți cu Hlas, care s-a clasat al treilea și ar putea fi „cheia” noii alianțe de guvernare.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG