Linkuri accesibilitate

Guvernul slovac vrea să ancoreze în Constituție protecţia surselor jurnaliştilor


La Paris, premierul slovac Igor Matovic și președintele francez Emmanuel Macron, Palatul Elysee, 3 februarie 2021

Premierul slovac, Igor Matovic, a promis miercuri la Paris noi legi privind protecţia jurnaliştilor, la aproape trei ani de la asasinarea unui jurnalist de investigație, crimă care a dus la vremea respectivă la ample proteste și în cele din urmă la căderea guvernului.

Obiectivul absolut al guvernului meu este de a crea în Slovacia o atmosferă media absolut liberă", a declarat Igor Matovic în cursul unei întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără frontiere (RSF), exprimându-şi în acelaşi timp susţinerea pentru „profesioniştii responsabili" şi "jurnalismul de calitate".

Guvernul slovac intenţionează să garanteze protecţia surselor jurnaliştilor „prin Constituţie", să supună votului o lege pentru independenţa editorială a media regionale în raport cu executivele locale ori să combată informaţiile false.

Declaraţiile premierului Igor Matovic au fost făcute la aproape trei ani după asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei lui, Martina Kusnirova, în februarie 2018, în timp ce ancheta în legătură cu practicile lipsite de transparenţă ale unui om de afaceri apropiat puterii.

Individul suspectat că ar fi pus la cale crima a fost achitat în cele din urmă în septembrie anul trecut. Cazul a dus, de asemenea, la demiterea a peste zece judecători suspectaţi de corupţie şi alte ilegalităţi.

Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG