Linkuri accesibilitate

Slujba de comemorare a colaboraționiștilor pro-naziști la Sarajevo criticată de restul societății


Episcopul de Sarajevo Vinko Puljic va oficia slujba de pomenire

Bisericile Catolice din Bosnia și din Croația vor comemora pe 16 mai, în pofida oprobriului public, colaboraționiștii pro-naziști și civilii omorâți de partizanii comuniști la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ceremonia de comemorare, care are de obicei loc în fiecare mai lângă orașul austriac Bleiburg, a fost anulată în acest an din cauza epidemiei de coronavirus.

În schimb, evenimentul va fi organizat de bisericile din Bosnia și Croația, sub patronajul Parlamentului croat, care a reintrodus oficial comemorarea în 2016, la patru ani după ce o anulase din cauza acuzațiilor că e o ceremonie care reabilitează regimul Ustașa, aliat al Germaniei Naziste.

Episcopul din Sarajevo Vinko Puljic va ține o slujbă de comemorare în catedrala din capitala Bosniei.

O placă memorială dedicată colaboraționiștilor naziști Ustași
O placă memorială dedicată colaboraționiștilor naziști Ustași

Toți trei co-președinți ai Bosniei, majoritatea partidelor politice și ONG-urilor din țară, Biserica Ortodoxă Sârbă, liderii comunității evreiești, precum și ambasadorii Israelului și SUA au condamnat evenimentul.

Eric Nelson, ambasadorul american în Bosnia și Herțegovina, a declarat pentru Europa Liberă pe 15 mai că evenimentul ar trebui „să se axeze pe amintire, nu pe revizionism”.

„Îndeosebi în acest an, când marcăm 25 de ani de la încheierea războiului în Bosnia și Herțegovina și 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, e important pentru toți să ne concentrăm asupra a două valori democratice - reconcilierea și dialogul inter-religios”, a spus Nelson.

Ambasada SUA de la Sarajevo i-a îndemnat pe „organizatorii comemorărilor de la Bleiburg în Bosnia și Herțegovina să se abțină de la revizionism istoric și retorică retrogradă”.

Ambasada Israelului a scris pe Twitter că „statul Israel rămâne ferm opus și va critica orice tentativă de revizionism”.

În timpul războiului, regimul Ustașa din Statul Independent al Croației (NDH) controla părți din Bosnia și Serbia. Membrii Ustașa au persecutat și omorât sute de mii de sârbi, evrei și croați anti-naziști.

La sfârșitul războiului, forțele Ustașa, alături de civili și colaboraționiști sârbi și sloveni, s-au refugiat spre Austria, dar trupele britanice de acolo au refuzat să le accepte predarea.

Liderii comunității evreiești din Bosnia, Jakob Finci și Boris Kozemjakin, au trimis o scrisoare de protest către episcopul Puljic, în care afirmă că evenimentul îi „va comemora… pe cei care ne-au masacrat mamele, tații, bunicii și alți cetățeni nevinovați, toți uciși de fasciștii din NDH”.

Totodată, Centrul Simon Wiesenthal a îndemnat guvernul Bosniei să interzică slujba de comemorare.

Este o insultă pentru toți cei care s-au opus crimelor comise de Ustașa

A onora „statul genocidal Ustașa (NDH) nu e o insultă doar pentru victimele regimului și familiile lor, dar și pentru toți cei care s-au opus crimelor comise de Ustașa”, se menționează într-un comunicat al Centrului Simon Wiesenthal, publicat pe 14 mai.

Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Sarajevo, Hrizostom, a declarat că „mai mult de 10,000 de locuitori ai Sarajevo - sârbi, evrei, romi și alți opozanți ai regimului Ustașa - au fost omorâți” în timpul războiului.

„Veți ține o slujbă pentru cei care au comis aceste crime”, spune Hrizostom într-o scrisoare către Puljic.

Cardinalul însă a respins acuzațiile și a spus că a se ruga pentru sufletele victimelor partizanilor nu înseamnă a le aproba acțiunile.

Numărul oamenilor prinși și executați de liderul comunist Josip Broz Tito și partizanii săi în regiunea Bleiburg, la granița dintre Austria și Slovenia, este subiectul multor dezbateri, dar istorici independenți estimează o cifră de zeci de mii de morți.

ONG-urile antifasciste au chemat lumea la un marș pașnic în timpul slujbei.

___

Am folosit informații de la AFP și AP

XS
SM
MD
LG