Linkuri accesibilitate

Soția lui Joe Biden și fiica acestuia, pe lista cetățenilor americani cu interdicție de intrare în Rusia


Jill Biden, soția președintelui american Joe Biden

Rusia a adăugat-o pe soția președintelui american Joe Biden, Jill, și pe fiica acestuia, Ashley, pe lista sa de cetățeni americani aflați sub sancțiuni, ca reacție la sancțiunile multiple impuse de Washington din cauza invaziei din Ucraina.

Ministerul de Externe de la Moscova a anunțat marți că pe lista persoanelor care au interdicție de a intra în Rusia au mai fost adăugați, tot marți, încă 23 de universitari și oficiali americani, inclusiv liderul minorității republicane din Senatul, Mitch McConnell. Senatorii Charles Grassley, Kirsten Gillebrand, Susan Collins, Ben Sass și Martin Heinrich au fost, de asemenea, puși pe lista neagră. Ei sunt acuzați de promovarea unui „discurs rusofob” și a sancțiunilor împotriva Rusiei.

În Belarus, KGB-ul a adăugat 23 de persoane pe lista persoanelor acuzate de acte teroriste, între care pe soțul întemnițat al liderei opoziției Svetlana Țihanovskaia și pe colaboratorul postului nostru de radio RFE/RL, Ihar Losik. Pe lista „teroriștilor” întocmită de KGB-ul din Belarus se află acum 870 de persoane.

Șari Țihanovski și Losik au fost condamnați în decembrie anul trecut la 18 ani și, respectiv, 15 ani de închisoare, sub acuzația de organizare a dezordinii în masă, incitare la ură socială, împiedicarea activitățile Comisiei Electorale Centrale și organizarea de activități care au perturbat ordinea socială. Cei doi au negat acuzațiile, considerându-le motivate politic.

În Belarus, reprimarea mișcării pro-democrație s-a intensificat după ce au izbucnit proteste în masă în urma realegerii liderului autoritar al țării, Alexander Lukașenka în funcția de președinte, în august 2020. Alegerile au fost contestate de opoziție și nu au fost recunoscute de Occident.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG