Linkuri accesibilitate

Socialiștii și comuniștii cer demisia ministrului justiției după scurgerile de pe Telegram


Ministrul justiției, Segiu Litvinenco.
Ministrul justiției, Segiu Litvinenco.

Deputații din fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor vor înainta o moțiune simplă împotriva politicilor din justiție. Potrivit lor, Sergiu Litvinenco ar trebuie să plece din funcția de ministru din cauza conversațiilor de pe canalul său Telegram apărute în spațiul public după spargerea mai multor conturi ale unor demnitari.

„Considerăm că ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, trebuie să-și dea demisia. Este un laș, care mai întâi a negat că acele convorbiri pe care le purta cu decidenții Consiliului Superior al Procurorilor și cu alții sunt trucate. După ce au venit reacțiile din partea celor cu care conversa, precum că aceste conversații sunt reale, deja vedem că ministrul justiției tace, nu știe ce să facă. Noi îl ajutăm – în această săptămână vom înregistra o moțiune simplă pe politicile în justiție”, a declarat deputatul socialist, Vasile Bolea, într-o conferință de presă, citat de IPN.

O moțiune simplă exprimă poziția parlamentului într-o anumită problemă de politică internă sau externă. Poate fi inițiată de cel puțin 15 deputați și se adoptă cu votul majorității deputaților prezenți. Blocul comuniștilor și socialiștilor, din care fac parte 32 de deputați, nu are suficiente voturi, nici dacă moțiunea ar fi susținută de cei șase deputați din fracțiunea Șor, care, de altfel, boicotează ședințele parlamentului.

Vasile Bolea a mai anunțat că opoziția va acționa în justiție actul prin care Veronica Dragalin a fost numită șefă a Procuraturii Anticorupție, calificând concursul prin care aceasta a fost aleasă drept „un trucaj”. De asemenea, fracțiunea va înregistra în parlament un proiect de lege prin care ministrul justiției ar urma să fie exclus din componența Consiliului Superior al Procuraturii, pentru ca factorul politic să nu influențeze deciziile adoptate de consiliu.

Printre pretinsele conversații ale ministrului justiției apărute pe site-ul Moldova-leaks, era și un chat denumit CSP, care ar fi arătat un concurs aranjat pentru funcția de procuror-șef anticorupție, câștigat de Veronica Dragalin. Sergiu Litvinenco a negat inițial veridicitatea mesajelor, iar apoi a declarat că acestea „au fost trunchiate, deplasate şi rupte din context”. La rândul său, Veronica Dragalin a refuzat să comenteze „informațiile care au ajuns în spațiul public, printr-o încălcare gravă a vieții private”.

XS
SM
MD
LG