Linkuri accesibilitate

„Socialiștii pun mâna pe „Barza Albă”” (NORDNEWS)


  • Revista matinală a presei
    Așteptați

    Nici o sursă media

    0:00 0:02:52 0:00
    Link direct

    COTIDIANUL scrie că Eugen Nichiforciuc, ajuns în ultimul Legislativ pe listele PDM, ar spera să se regăsească și în viitorul Parlament, dar de data asta înregimentat în cadrul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Afirmații în acest sens face vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, potrivit căruia controversatul deputat controlează în continuare o serie de scheme și ar avea influență în mai multe instituții ale statului, iar pentru a și-o menține își dorește foarte mult încă un mandat. O problemă pentru planurile lui Nichiforciuc, căruia liderul PSRM , Igor Dodon, i-ar fi promis locul nr.15 pe lista blocului PSRM-PCRM, ar fi faptul că se împotrivește Vladimir Voronin. Portalul amintește că Voronin l-a acuzat anterior pe Nichiforciuc că ar fi încercat s-o mituiască pe deputata comunistă Elena Bodnarenco chiar în plenul Legislativului.
  • GAZETA DE CHIȘINĂU sugerează că ar putea exista o legătură între un protest pretins spontan la Edineț, unde președinta Maia Sandu s-a aflat marți într-o vizită de lucru, și huiduielile cu care a fost întâmpinat liderul PSRM, Igor Dodon, la Corjova, în stânga Nistrului, la sfârșitul săptămânii trecute. Asta deoarece, din relatările presei locale, dar și conform declarațiilor primarului de la Edineț, reiese că socialiștii au fost cei care au organizat manifestația de la Edineț, trimițând acolo cu un microbuz aproximativ 20 dintre membrii organizației sale de tineret din alt oraș – de la Bălți. „Mi-e rușine de acești nesocotiți organizați de structurile raionale”, a scris pe Facebook primarul Edinețului, Gheorghe Cojocaru, iar jurnaliștii au identificat printre participanți persoane observate anterior la alte evenimente alături de socialiștii Igor Dodon, Alexandr Nesterovschi, Alexandr Usatîi sau Serghei Gramma.
  • LARICS publică o analiză a Cristinei Melnic, care s-a întrebat „ce cred românii despre Unirea cu Republica Moldova?”. Autoarea a cercetat anterior atitudinea cetățenilor din R.Moldova față de Unire, remarcând un trend în creștere, extrem de interesant de urmărit în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Acum ea constată că, dincolo de cifrele optimiste din sondaje, în România proporția celor care cred că unirea este posibilă în viitorul apropiat sau îndepărtat este redusă față de procentul celor care susțin efectiv unirea cu R.Moldova (43,4 la sută față de 70%). „Acest lucru demonstrează gradul de scepticism din partea românilor față de iminența unui asemenea posibil eveniment. Românii vor, dar nu sunt convinși că se va întâmpla curând, probabil din mai multe motive: reticența publicului din stânga Prutului față de Unire, lipsa subiectului pe agenda oamenilor politici, contextul internațional etc.”, subliniază cercetătoarea. Dar, mai crede ea, lucrurile pot merge și în altă direcție, dacă forțele unioniste vor reuși să pătrundă în Parlamentul R.Moldova.
  • NORDNEWS dezvăluie că socialiștii ar încerca „să pună mâna” pe încă o întreprindere profitabilă din nordul R.Moldova – societatea „Barza Albă”, cunoscută producătoare de divin de la Bălți. Astfel, după decesul directorului general al întreprinderii, interimatul ar urma să fie asigurat de deputatul PSRM, Alexandr Usatîi. Anunțul a fost făcut de consilierul municipal din Bălți, Sergiu Burlacu, care spune că a obținut această informație prin surse din cadrul Agenția Proprietății Publice. Alesul local spune că socialiștii vor să scoată bani grei din această întreprindere pentru a-și finanța campania electorală.
  • Într-un comentariu pe PODUL, analistul de la Chișinău, Vlad Țurcanu, spune că alegerile parlamentare din R.Moldova sunt „o afacere politică imposibilă fără Maia Sandu”. În acest context, el este de părere că, fără să vrea, socialiștii fac un serviciu forțelor pro-europene, prin nominalizarea Maiei Sandu ca țintă electorală. „Mai întâi pentru că astfel ei distrag atenția publicului de la slăbiciunile concurenților lor direcți de la PAS, care încă se resimt după despărțirea formală de liderul și mentorul lor. Apoi, pentru că o nouă confruntare la scenă deschisă cu Maia Sandu le reduce dramatic șansele să se pună pe picioare, după cele două înfrângeri consecutive pe care aceasta le-a administrat lor și liderului lor: la alegerile prezidențiale de toamna trecută și în timpul recentei crize constituționale”, punctează autorul. El mai crede că se poate vorbi deja despre un anumit complex de inferioritate pe care socialiștii l-au dezvoltat față de Maia Sandu, „ei riscând să-și rupă dinții încă o dată punându-se în poară cu micuța președintă”.
  • Agenția rusească RIA NOVOSTI îl citează pe liderul PSRM, Igor Dodon, care prezice proteste în masă în R.Moldova dacă, după alegerile anticipate din 11 iulie, la putere vor veni forțele de dreapta. „Dacă partidele de dreapta vor obține guvernul și parlamentul, la noi vor apărea probleme serioase în țară – adică suspendarea programelor sociale, vor fi probleme cu exportul, pentru că dreapta vrea să renunțe la statutul de observator în Uniunea Eurasiatică, vor începe persecuții ale agenților economici. Eu nu exclud că, în acest caz, după alegerile parlamentare, în țară se vor desfășura proteste în masă”, a declarat Dodon într-o emisiune la Ren TV, un post afiliat în R.Moldova socialiștilor, citat de agenție.
  • SĂNĂTATE INFO scoate în evidență faptul că, în R.Moldova, peste 7.000 de copii s-au născut anul trecut bolnavi sau s-au îmbolnăvit la scurt timp după naștere. Cifra reprezintă aproximativ 24% din totalul copiilor născuți pe parcursului anului 2020. Cel mai des, bebelușii au dezvoltat afecțiuni în perioada perinatală. Totodată, 1.500 de copii s-au născut prematur. De asemenea, a crescut numărul tumorilor maligne găsite la copii de la naștere până la 17 ani, menționează portalul, cu referire la datele Biroului Național de Statistică.
  • TV8 transmite că afaceristul Veaceslav Platon este tot mai aproape să scape „basma curată”, după ce procurorii au cerut în instanță achitarea sa totală. Se întâmplă la puțin timp după ce Procuratura Generală a anunțat că renunță la acuzațiile înaintate lui Platon în mai multe dosare cu privire la „furtul miliardului”, pentru care afaceristul a fost anterior condamnat la un total de 25 de ani de închisoare. O decizie finală în legătură cu sentința pronunțată pe acest caz va fi anunțată peste două săptămâni, precizează jurnaliștii, care amintesc că Platon și procurorul general Alexandr Stoianoglo sunt bănuiți că ar fi în relații de amiciție. Cei doi au negat acest lucru, însă vestea că procurorii renunță la acuzațiile de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari la adresa lui Platon a provocat critici dure și îngrijorări, inclusiv din partea Președinției, menționează TV8.
  • Invitați într-o emisiune la TVR MOLDOVA, vicepreședinta PAS, Natalia Gavriliță, și deputatul Platformei DA Vasile Năstase au sugerat că cele două formațiuni ar putea forma o nouă majoritate parlamentară, „firească”, care să asigure guvernarea după alegerile anticipate din 11 iulie. Vasile Năstase s-a arătat convins că partidul său va accede în viitorul Parlament și crede că fără Platforma DA nu poate exista o guvernare proeuropeană și reformatoare în R.Moldova. „Un singur partid nu va reuși să ia majoritatea și doar o coaliție PAS-Platforma DA ar putea crea o majoritate firească, mai ales că noi am guvernat împreună anterior și am livrat rezultate. Este important ca oamenii să voteze masiv cu cele două formațiuni astfel încât să avem o majoritate confortabilă de 55-56 de mandate”, a declarat el. „Vom negocia guvernarea și numirea unui Guvern cu acele forțe care vor împărtăși valorile noastre. Sperăm foarte mult să-i avem pe colegii noștri din Platforma DA în viitorul Parlament și aceasta ar fi o alianță naturală”, a spus la rândul său Natalia Gavriliță.
  • ZIARUL DE GARDĂ revine la construcțiile din beton ridicate în Pădurea Durlești. Acestea au început să fie demolate la cinci luni după o investigație jurnalistică, în urma căreia au fost pornite și mai multe procese penale. Firma care a arendat 40 de hectare din pădure a început demolările, după ce a fost somată de Agenția Moldsilva, a declarat pentru ZdG procurorul Ion Tețcu, din cadrul Secției investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice al Procuraturii Generale. Miza și interesul celor care au început să toarne beton în pădure era enorm: prețul unei case în această zonă poate depăși 200 de mii de euro, menționează publicația.
XS
SM
MD
LG