Linkuri accesibilitate

Socialiștii vor să iasă la proteste împreună cu preoții împotriva legalizării cuplurilor LGBT  


Opoziția socialistă susține poziția Mitropoliei Moldovei față de decizia CEDO și spune că este gata să se alăture „oricăror proteste pașnice care vor fi organizate cu binecuvântarea Mitropolitului Vladimir” împotriva legalizării parteneriatelor dintre persoane de același sex.

Într-o declarație emisă pe 1 februarie, Partidul Socialiștilor cataloghează drept „o ofensă adusă poporului R. Moldova” decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit căreia, țările care fac parte din Consiliului Europei (inclusiv R. Moldova) trebuie să recunoască și să protejeze prin lege cuplurile formate din persoane de același sex.

„PSRM își declară sprijinul deplin pentru Biserica Ortodoxă din Moldova în protejarea valorilor și tradițiilor noastre care stau la temelia societății moldovenești. Apărarea ortodoxiei și a familiei tradiționale este unul dintre punctele prioritare ale programului PSRM”, se spune în comunicatul formațiunii.

Pe 30 ianuarie, Mitropolitul Vladimir, capul Bisericii Ortodoxe din Moldova, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, a cerut autorităților să nu recunoască legale cuplurile LGBT și a îndemnat credincioșii să ia atitudine „ca o asemenea legalizare și promovare a păcatului să nu aibă loc”.

Ca reacție, centrul Genderdoc-M, organizație care apără și promovează drepturile comunității LGBT+ din R. Moldova, a anunțat că va depune o plângere penală la poliție sau la procuratură împotriva Mitropoliei, invocând discursul de ură și instigarea la discriminare.

Autoritățile moldovene nu au formulat încă o poziție cu privire la decizia CEDO.

XS
SM
MD
LG