Linkuri accesibilitate

Socialiștii au calificat noua lege a pensiilor drept „genocid social”


Principalul partid de opoziție, al Socialiștilor, a calificat drept „genocid social” noua lege a pensiilor propusă de partidul de guvernământ pro-prezidențial PAS.

„Proiectul de lege al deputaților PAS, care prevede majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este unul antisocial, antipopular, îndreptat spre împovărarea suplimentară a cetățenilor țării noastre și care va înrăutăți situația oamenilor din Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al PSRM, citat de IPN.

Socialiștii au criticat de asemenea eliminarea indexării periodice, de două ori pe an, a pensiilor, mai ales în condițiile unei inflații în creștere.

Cum amintește IPN, PAS propune să fie restabilit graficul de majorare a vârstei de pensionare care a existat din 2018 până în 2020. Este vorba de creșterea graduală a vârstei de pensionare până la 63 de ani, pentru femei și bărbați. Proiectul introduce pensia pentru carieră lungă, de care vor putea beneficia cei care au un stagiu de cotizare, în cazul femeilor – cu 3 ani mai mare decât stagiul standard, iar în cazul bărbaților – cu 5 ani mai mare. Indiferent de vârstă, aceștia vor putea ieși la pensie și vor beneficia de ea în sumă completă, a menționat deputatul Dan Perciune, care a prezentat inițiativa.

Totodată PAS a propus revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea urmează să aibă loc o dată pe an, în luna aprilie, în baza inflației din anul trecut. Dar, în același timp, se prevede un coeficient real de majorare a pensiei cu 50% din creșterea economică pentru anul precedent, care se va include în pensia calculată.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG