Linkuri accesibilitate

Societatea moldovenească este extrem de fragmentată etnic, geopolitic, economic (Ștefan Țuțuianu/ziare.com)


Revista presei de la București.

Comentariul studentului în ștințe politice Ștefan Țuțuianu, găzduit de ziare.com, descrie un blocaj greu de depășit în Republica Moldova: „indiferent de viitorul președinte care va fi ales, societatea moldovenească este extrem de fragmentată etnic, politic, este polarizată(...) între mirajul unei integrări europene și nostalgiile vetuste spre Răsărit, angoase sovietice și deziluzia unei pauperități generalizate”. Acesta este tabloul general. La o privire mai atentă, nu lipsesc evoluțiile, dar rezultatul lor reflectat în votul din 15 noiembrie e greu de estimat. În Republica Moldova, votul a fost dintotdeauna „etnic”, spune Țuțuianu. Țara are o „semnificativă minoritate etnică rusofonă. Rusofonă, nu rusă”, care votează în general cu socialiștii. Marea schimbare, în 2020, vine de la Renato Usatîi, care a obținut un scor neașteptat de bun, și care a mușcat serios din bazinul electoral al lui Igor Dodon. Și în campanie, și după primul tur, Usatîi s-a exprimat ca „un dușman categoric și virulent” al președintelui actual. S-a mai schimbat ceva : în 2016, Dodon a fost masiv sprijinit din Transnistria, Găgăuzia și celelalte zone rusofone. Acum, se va izbi în aceste zone de o opoziție mai experimentată și de notorietatea mult mai mare a Maiei Sandu.

Sunt multe comentarii pe marginea alegerilor americane. Pe spotmedia.ro, Valentin Naumescu critică sistemul electoral american, vechi de 240 de ani, dar care acum pare vizibil depășit. Aceste alegeri, ca și precedentele, ar fi arătat incapacitatea principalelor partide de a desemna candidați puternici. Motivul ar fi că alegerile primare îndepărtează constant candidații mai tineri și bine pregătiți, în favoarea unei tradiții ”gerontocratice”, care mizează pe figuri deja cunoscute, eventual și cu finanțare asigurată. „Preşedintele SUA reprezintă naţiunea americană în ansamblul său şi trebuie să fie ales prin vot universal direct, caracterul federal al SUA neavând nicio importanţă la alegerea puterii executive, care este unitară în exerciţiul funcţiei sale”, este opinia tranșantă a lui Valentin Naumescu. El reia ceea ce a mai scris și anterior: nu trebuie pusă prea sus ștacheta în mandatul lui Joe Biden, care, de fapt, nu a câștigataceste alegeri, ci Donald Trump le-a pierdut.

Cine l-a învins pe Donald Trump? Trump însuși, scrie Ioana Ene-Dogioiu tot pe spotmedia.ro. Altminteri, ea consideră că președintele încă în exercițiu are destul merite în plan economic. O contrazice Naumescu: „Până la criza pandemiei, scrie el, economia a mers bine peste tot în lume şi nu datorită preşedinţilor şi premierilor, ci pentru că aşa era ciclul economic global, cu o creştere importantă care începuse de fapt din timpul administraţiei Obama (…) şi care durează în general un deceniu, până la declanşarea următoarei crize”.

În Adevărul, secțiunea bloguri, Iulian Chifu așteaptă de la Biden să înlocuiască „tranzacţionismul mercantil” al lui Trump cu „negociere şi inclusivitate”, să echilibreze raporturile economice cu China și să readucă Rusia la „respectarea regulilor internaţionale”.

Sunt exprimate azi și poziții mai temătoare: Radu Georgescu (republica.ro) întreabă dacă a citit cineva programul economic al lui Biden, care își propune „să taxeze suplimentar firmele americane pentru joburile făcute în alte țări. Planul este ca în 10 ani să se aducă înapoi 10 milioane de joburi”. Or, în România „zeci de mii de români lucrează în shared services centers ale companiilor americane”. „Salutăm capitalismul accentuat din SUA când acest lucru înseamnă un beneficiu pentru noi. (…) Dar salutăm (și) măsurile socialiste din America, fără să realizăm că acestea ne vor lăsa fără joburi”.

XS
SM
MD
LG