Linkuri accesibilitate

Sofia Sapega, prietena jurnalistului Raman Pratasievici, considerată prizonieră politică


Protest la ambasada Belarus din Riga, Letonia, 25 mai 2021

Grupul pentru drepturile din Belarus Vyasna a desemnat-o pe Sofia Sapega , prietena jurnalistului Raman Pratasievici drept prizonieră politică. Ea a fost arestata împreuna cu jurnalistul dupa aterizarea forțata a avionului Ryanair deturnat către Minsk, pe 23 mai.

Grupul pentru drepturile omului din Minsk a declarat că Sapega, care este cetățean rus, și alte 4 persoane au fost adăugate pe lista deținuților politici, deoarece detenția lor ar trebui considerată „ca o persecuție motivată politic în legătură cu exercitarea libertății de întrunire pașnică și de exprimare în legatură cu rezultatele anunțate ale alegerilor prezidențiale din Republica Belarus. Din august anul trecut "

Sapega și Prasatevici, pe care Vyasna l-a declarat deja prizonier politic.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a spus ieri pentru postul de radio Ekho Moskvy că unui consul rus i s-a acordat accesul la Sapega și că autoritățile fac totul ” pentru a ne asigura că drepturile cetățeanului rus sunt respectate".

Vyasna a anuntat că ceilalți patru activisti desemnati drept prizonieri politici sunt Aliaksandr Hrapko, Ihar Vinokurov, Eduard Kudiniuk și Aliaksandr Viniarski. Toți au fost reținuți pentru participarea lor la protestele împotriva lui Lukașenka, despre care liderii opoziției spun că a falsificat alegerile prezidențiale din august anul trecut pentru a-și revendica al șaselea mandat consecutiv .

UE, Statele Unite, Canada și alte țări occidentale au impus sancțiuni împotriva regimului Lukașenka condamnind represiunea violentă împotriva opozitiei și a celor care au participat la protestele pasnice împotriva rezultatului alegerilor de anul trecut.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG