Linkuri accesibilitate

„Soldați loiali lui Putin” | Militarizarea școlilor din Crimeea ocupată de Rusia


Copii se joacă cu echipamente militare la o celebrare a Zilei Apărătorului Patriei ruse în Simferopol, Crimeea, în februarie 2020.
Copii se joacă cu echipamente militare la o celebrare a Zilei Apărătorului Patriei ruse în Simferopol, Crimeea, în februarie 2020.

La jumătatea lunii noiembrie, autoritățile de ocupație instalate de Rusia în regiunea ucraineană Crimeea de la Marea Neagră au aprobat, începând cu anul școlar în curs, un program introductiv de „pregătire militară ” pentru elevii de toate vârstele.

Programul este introdus după ani de zile de militarizare tot mai accentuată a școlilor din peninsula ocupată, reflectând un proces similar care are loc în Rusia. Căci și Rusia a aprobat un program de pregătire militară în școli începând din toamna anului viitor.

În oprice caz, biroul procurorului ucrainean pentru Crimeea și pentru orașul-port Sevastopol și Grupul pentru drepturile omului din Crimeea (CHRG) au depus o plângere la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga prin care condamnă militarizarea educației din Crimeea spunând că este o crimă de război.

Elevii mărșăluiesc în cadrul unei parade care marchează Ziua Victoriei Rusiei în Sevastopol, pe 9 mai.
Elevii mărșăluiesc în cadrul unei parade care marchează Ziua Victoriei Rusiei în Sevastopol, pe 9 mai.

Irina Sedova, activistă a CHRG, afirmă că pregătirea militară obligatorie a copiilor cu vârsta sub 15 ani într-un teritoriu ocupat încalcă articolul 8, secțiunea b, punctul 34 din Statutul de la Roma.

„Odată cu invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia [la 24 februarie], probabilitatea ca acești copii să fie trimiși la război și să fie uciși a crescut", a declarat ea pentru emisiunea Crimeea.Realities de la RFE/RL. „Mașinăria de stat rusă îi învață pe copiii din Crimeea să fie soldați loiali lui Putin. Îi învață să execute ordinele fără să le conteste... și să fie gata să meargă în armată, și să servească, și să moară pentru Rusia".

„Un alt obiectiv al unei astfel de educații de creștere a patrioților ruși este de a le insufla copiilor din Crimeea ideea că sunt cetățeni ai Rusiei, astfel încât să uite că s-au născut și au trăit în Ucraina", a adăugat ea.

Deși Ucraina nu este membră a CPI, Kievul a acceptat jurisdicția acesteia pentru a se pronunța asupra presupuselor crime comise pe teritoriul său începând din septembrie 2013.

Aproximativ 230.000 de copii frecventează școlile din Crimeea ocupată, potrivit biroului de reprezentare al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru Republica Autonomă Crimeea - numele oficial al regiunii. Biroul a scris în septembrie că „influențarea militară” a programei școlare este „o încălcare gravă a dreptului internațional”.

„Invadatorii au introdus în programa școlară educația militar-patriotică și introducere în pregătirea militară", scria biroul pe pagina de Facebook, adăugând că autoritățile de ocupație plănuiesc să redenumească școlile după numele soldaților sau colaboratorilor ruși.

Serghei Aksionov, șeful administrației ruse de ocupație din Crimeea, susținea în septembrie: „Copiii ar trebui să cunoască numele celor care, în vremuri dificile, nu au ezitat să își îndeplinească datoria militară”.

Pregătirea militară care urmează să fie introdusă din următorul an școlar include „sesiuni de antrenament cu arme de calibru mic și muniție, exerciții și formații militare, precum și prelegeri privind pregătirea medicală militară și protecția împotriva armelor de distrugere în masă”, după cum scrie pe pagina web a administrației de ocupație.

Cel puțin o parte din pregătire urmează să se desfășoare în bazele influentelor miliții regionale și ale unităților militare rusești. Programul include evenimente „patriotice” organizate de stat, excursii educaționale la baze militare și competiții sportive militare. De asemenea, se urmărește formarea proesorilor în domeniul educației militare.

Pe lângă nou-introdusa pregătire militară în școli, Armata de Tineret a Rusiei - Iunarmia - este deosebit de activă în Crimeea ocupată, înrolând un procent mai mare de copii decât în orice regiune din Rusia, potrivit activistului Oleh Ohredko de la Centrul Almenda pentru Educație Civică. Creată de Putin în 2016, Iunarmia a înrolat aproximativ 200 000 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani pe tot cuprinsul Rusiei și în zonele ocupate de Rusia din Ucraina, Moldova și Georgia.

„În Crimeea ocupată, autoritățile ruse creează unități paramilitare pentru copii cu scopul de a-și consolida controlul asupra acestui teritoriu", susține Ohredko. „Unul dintre obiectivele principale este eradicarea conștiinței apartenenței ucrainene și crearea imaginii inamicului din Ucraina".

Iunarmia din Crimeea este condusă de persoane care au participat la preluarea și ocuparea forțată a Crimeei de către Rusia în 2014 și la conflictele separatiste provocate de Rusia în estul Ucrainei.

În plus, autoritățile ruse au înființat Centrul Patriot din Crimeea cu obiectivele declarate de „a forma calitățile morale și etice ale patriotismului în mintea tinerilor”, „de a inculca loialitatea față de patrie și a disponibilității de a o apăra" și "de a-i pregăti pe tineri pentru serviciul în forțele armate ale Federației Ruse”.

Anunțurile publicitare care-i îndeamnă pe tinerii locului să se înroleze în armata rusă se găsesc la tot locul prin Crimeea.

Un afiș de recrutare este afișat la casa de bilete a grădinii zoologice din Simferopol.
Un afiș de recrutare este afișat la casa de bilete a grădinii zoologice din Simferopol.

„Este o măsură luată pentru ca toată lumea să susțină operațiunea militară specială", a declarat activista Emine Ibraimova de la ONG-ul Crimeea Liberă, folosind eufemismul cu care etichetează Kremlinul invazia neprovocată a Ucrainei. „Pregătirea militară nu se va petrece doar în școli, ci în toate instituțiile publice. Repertoriul va fi controlat, iar procesul se va intensifica."

Robert Coalson a contribuit la acest reportaj

XS
SM
MD
LG