Linkuri accesibilitate

Soldații americani și francezi exersează cu HIMARS în România  


Sistemele HIMARS livrate din Statele Unite ajung în România, 2021
Sistemele HIMARS livrate din Statele Unite ajung în România, 2021

Bucureștiul spune că exerciții precum cele de la Capu Midia vor consolida interoperabilitatea în NATO.

Trupe americane și franceze făcând parte dintr-un grup de luptă NATO din România participă la exerciții militare pe litoralul Mării Negre pentru a testa capacitatea de apărare a alianței în flancul estic, înaintea împlinirii unui an de la invadarea Ucrainei învecinate de către Rusia.

Associated Press (AP) a relatat că la manevrele de luptă comune de joi de pe poligonul de la Capu Midia, ținute sub genericul Eagle Royal 23, au participat cam 350 de soldați ai grupului multinațional. Ei au exersat tiruri cu muniție de război dintr-un HIMARS de producție americană, un sistem de rachete mobil, montat pe camioane. Sistemele HIMARS sunt folosite cu succes de armata Ucrainei împotriva Rusiei.

Ministerul Apărării din România a spus că scopul manevrelor programate între 2 și 10 februarie este de a testa „interoperabilitatea sistemelor de artilerie” din NATO în lumina Articolului 5 privind apărarea colectivă din tratatul alianței – pe teritoriul de sud-est al alianței.

Ca răspuns la invadarea Ucrainei de către ruși în februarie anul trecut, NATO și-a mărit prezența militară pe flancul estic, inclusiv prin trimiterea de grupuri de luptă multinaționale suplimentare în țările membre România, Ungaria, Bulgaria și Sovacia.

AP amintește că la sfârșitul lunii ianuarie, cam 600 de soldați francezi desfășurați în România au ținut manevre de luptă în apropierea localității Smârdan, jud. Galați, la acele exerciții participând aproximativ 200 de vehicule militare, inclusiv tancuri de luptă franțuzești Leclerc.

Tot în ianuarie, NATO a trimis în România avioane de supraveghere AWACS, urmând ca de la noua bază ele să plece timp de câteva săptămâni în misiuni de survol pentru a monitoriza activități militare rusești în apropierea granițelor alianței.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG