Linkuri accesibilitate

Soldați israelieni deghizați în femei și medici au luat cu asalt un spital din Cisiordania


Un bărbat arată urmele împușcării a trei palestinieni într-un spital din Jenin (Cisiordania ocupată) la 30 ianuarie 2024. Hamas a recunoscut că erau membrii săi, iar Israelul a spus că ar fi pus la cale un atac iminent.
Un bărbat arată urmele împușcării a trei palestinieni într-un spital din Jenin (Cisiordania ocupată) la 30 ianuarie 2024. Hamas a recunoscut că erau membrii săi, iar Israelul a spus că ar fi pus la cale un atac iminent.

Membrii forței de apărare israeliene au luat marți cu asalt un spital din Cisiordania ocupată, îmbrăcați în femei musulmane și medici, omorând trei militanți palestinieni într-un raid dramatic care arată cum violențele din Gaza se extind în celălalt teritoriu palestinian.

Associated Press relatează că atacul, despre care a informat mai întâi Ministerul Palestinian al Sănătății, s-a produs la spitalul Ibn Sina din Jenin. Ministerul a condamnat raidul, cerând comunității internaționale să mărească presiunea asupra Israelului, ca să pună capăt atacurilor asupra instituțiilor medicale palestiniene.

Un purtător de cuvânt al spitalului a spus că nu a fost vreun schimb de focuri, ceea ce ar arăta că a fost vorba de o execuție, nu o luptă.

Armata israeliană susține că spitalul era folosit ca adăpost de militanți, fără să furnizeze vreo dovadă. Unul din cei țintiți, spune Israelul, ar fi transferat altora arme sau muniții pentru un atac inspirat de incursiunea din 7 octombrie a milițiilor Hamas, considerate teroriste de SUA și UE.

Imagini care ar fi provenit din camerele de siguranță ale spitalului, postate pe rețele, arată cel puțin zece militari israelieni, mulți înarmați, îmbrăcați ca femeile musulmane sau în halate medicale. Unul cu mască chirurgicală are o pușcă într-o mână și un scaun cu rotile pliant în cealaltă. Militarii sunt văzuți percheziționând un bărbat îngenuncheat, cu fața la perete.

AP spune că nu a reușit să verifice autenticitatea imaginilor, dar ele par să corespundă relatărilor.

Al doilea teritoriu ocupat

Cisiordania a intrat în atenția publică în ultimele luni, pe fondul războiului din Gaza, mai ales prin violențele puse la cale de coloniștii evrei împotriva palestinienilor, unele condamnate de comunitatea internațională, în frunte cu cel mai puternic aliat al Israelului, Statele Unite.

Dacă în Gaza numărul victimelor bombardamentelor israeliene este - potrivit palestinienilor - de ordinul zecilor de mii, în Cisiordania au murit oficial de la începutul operațiunii israeliene, în octombrie, 380 de palestinieni. Israelul spune că a arestat tot acolo 3000 de palestinieni în ultimele patru luni.

Organizația Hamas a spus că cei trei palestinieni omorâți marți la spitalul din Jenin au fost membrii ei, numind operațiunea israeliană „asasinat laș”.

De la începutul ofensivei sale din Gaza, Israelul a fost criticat repetat pentru atacarea spitalelor din enclavă. Israelienii au spus de fiecare dată că ele erau folosite de Hamas ca ascunzători, ba chiar ca scuturi umane.

Israelul a cucerit Cisiordania, împreună cu Gaza și Ierusalimul de Est, în războiul din 1967.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG