Linkuri accesibilitate

Curtea Internațională de Justiție: Israelul trebuie să prevină genocidul în Gaza


Decizia referitoare la conflictul din Gaza a fost așteptată în fața Curții de la Haga de demonstranți pro-palestinieni și pro-Israel.
Decizia referitoare la conflictul din Gaza a fost așteptată în fața Curții de la Haga de demonstranți pro-palestinieni și pro-Israel.

Curtea Internațională de Justiție de la Haga a hotărât că Israelul trebuie să prevină actele care se califică sub definiția genocidului, fără să ordone însă vreun armistițiu. Instanța a răspuns astfel unei plângeri depuse de Africa de Sud, pe care Israelul a calificat-o „scandaloasă”.

Hotărârea este interimară și caută să prevină condițiile care ar putea încălca dreptul palestinienilor din Gaza la a fi protejați de genocid. O hotărâre finală ar putea veni doar peste câțiva ani, potrivit The Guardian.

Tribunalul a stabilit că există o dispută între cele două părți, că Africa de Sud are dreptul de a da în judecată Israelul pentru a combate potențiale acte de genocid, că palestinienii sunt un grup protejat de Convenția împotriva genocidului și că autoritățile israeliene au emis numeroase declarații în care dezumanizează palestinienii. Tribunalul a luat aminte și de situația umanitară gravă din Gaza.

Măsurile interimare hotărâte de tribunalul de la Haga sunt:

  • Israelul va lua toate măsurile care îi stau în putere pentru a preveni comiterea actelor care stau la baza genocidului,
  • Israelul va trebui să se asigure că armata nu va comite aceste acte,
  • Israelul trebuie să prevină și să pedepsească incitarea publică la genocid împotriva palestinienilor din Gaza,
  • Israelul trebuie să ia măsurile necesare pentru a permite accesul ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza,
  • Israelul trebuie să asigure integritatea dovezilor care ar putea fi relevante pentru caz,
  • Israelul trebuie să redacteze, într-o lună, un raport despre măsurile luate pentru a preveni genocidul. Hotărârea creează obligații legale pentru Israel.

Analizele din presă observă că toate acestea nu se ridică la nivelul unui apel pentru încetarea focului, pentru că, din perspectivă legală, acuzațiile de genocid și actul războiului sunt două chestiuni diferite.

Cei 15 judecători, printre care se numără unul israelian și unul palestinian, au fost însărcinați cu răspunsurile la două întrebări importante: dacă Africa de Sud poate dovedi că acuzațiile împotriva Israelului sunt plauzibile și dacă populația din Gaza se confruntă cu un pericol iminent.

CIJ nu are niciun mecanism de executare a deciziilor sau forțe de ordine, explică BBC, ci se bazează pe cooperarea statelor.

„Nimeni nu ne va opri. Nici Haga, nici axa răului [condusă de Iran], nici nimeni altcineva”, a declarat în urmă cu două săptămâni premierul Israelului, Benjamin Netanyahu.

Africa de Sud a deschis procesul împotriva Israelului în decembrie, cu acuzația că guvernul și armata israeliană încalcă Convenția din 1948 pentru prevenția genocidului.

Potrivit Convenției, genocidul este oricare dintre următoarele acte, săvârșite cu intenția de a distruge, integral sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios:

  • Uciderea membrilor grupului,
  • Rănirea gravă, fizică sau mentală, a membrilor grupului,
  • Impunerea intenționată a unor condiții de viață care să distrugă fizic existența oamenilor,
  • Impunerea măsurilor care ar preveni nașterile în rândul grupului,
  • Transferul forțat al copiilor grupului către un alt grup.

Cel mai dificil, pentru avocații sud-africani, este să dovedească nu faptele israelienilor, ci o presupusă intenție genocidală din spatele acestor fapte.

Avocații Africii de Sud au argumentat că Israelul încearcă să distrugă populația Fâșiei Gaza prin atacurile repetate - acuzații respinse de israelieni. Ei spun că respectă dreptul internațional și au dreptul să se apere după atacul grupării teroriste Hamas din 7 octombrie, în urma căruia au murit în jur de 1.200 de israelieni. Hamas, considerat organizație teroristă de SUA și UE, a luat 240 de ostatici, dintre care 129 se află încă în Gaza.

  • 16x9 Image

    Sabina Șancu

    Absolventă de Studii Europene la Universitatea Maastricht (Olanda) și Culturi și Identități Europene la Trinity College Dublin (Irlanda). S-a alăturat echipei Europa Liberă România la începutul anului 2021 și colaborează cu Europa Liberă Moldova din 2024. Este pasionată de subiecte ce țin de politici europene și internaționale, drepturile omului și mediu.

XS
SM
MD
LG