Linkuri accesibilitate

Încep audierile pe plângerea Africii de Sud care acuză Israelul de genocid în Fâșia Gaza


Țările de Jos, Haga - Judecătorii intră în sală în timpul deschiderii audierilor la Curtea Internațională de Justiție (AP Photo/Patrick Post)
Țările de Jos, Haga - Judecătorii intră în sală în timpul deschiderii audierilor la Curtea Internațională de Justiție (AP Photo/Patrick Post)

Cazul adus în fața judecătorilor Curții Internaționale de Justiție (CIJ) urmează să stabilească dacă operațiunile militare ale Israelului în Fâșia Gaza, declanșate după atacul Hamas in 7 octombrie 2023, încalcă sau nu Convenția din 1948 privind genocidul.

Africa de Sud afirmă că instanța internațională trebuie să acționeze urgent „pentru a proteja împotriva unor prejudicii suplimentare, grave și ireparabile ale drepturilor poporului palestinian în temeiul Convenției privind genocidul, care continuă să fie încălcate cu impunitate”, transmite The Guardian.

Invazia forțelor militare israeliene în Fâșia Gaza a provocat moartea a cel puțin 23 de mii de palestinieni, potrivit datelor Ministerului Sănătății din teritoriul controlat de Hamas, organizație considerată teroristă de UE și SUA. În jur de 70% au fost femei sau copii. ONU mai estimează că peste 1,9 milioane de persoane au fost strămutate intern, fiind vorba de 85% din populația regiunii, iar zeci de mii de clădiri au fost distruse.

Africa de Sud susține că acțiunile Israelului în Fâșia Gaza poartă „caracter de genocid” întrucât ar avea intenția de a „distruge o parte substanțială din grupul național, rasial și etnic palestinian”. În dosar se mai menționează necesitatea ca Israelul să înceteze a mai impune „în mod deliberat” condiții, care în opinia Africii de Sud, „ar duce la distrugerea palestinienilor ca grup”, făcând referire la ordinele de evacuare și restricțiile de livrare a ajutoarelor umanitare în zonă.

Partidul aflat la guvernare în Africa de Sud, Congresul Național African, a comparat aproape mereu tratamentul palestinienilor de către Israel cu cel al persoanelor de culoare sud-africane, din timpul apartheidului.

Potrivit agendei Curții, reprezentanții Africii de Sud își prezintă poziția în fața instanței pe parcursul zilei de joi, 11 ianuarie, fiind urmați vineri, 12 ianuarie, de cei ai Israelului.

Miercuri târziu, Columbia și Brazilia s-au alăturat țărilor care și-au exprimat sprijinul pentru Africa de Sud, în acest proces. O declarație de susținere a emis și Organizația pentru Cooperare Islamică, ce întrunește 57 de țări.

Israelul respinge ferm acuzațiile

Israelul a reacționat furios la anunțul Africii de Sud privind deschiderea acestui proces, afirmând că este „nefondat” și calificând totul drept calomnie la adresa țării. Președintele israelian Isaac Herzog a mai spus că acuzațiile aduse sunt „atroce și absurde”.

„Ne vom prezenta la Curtea Internațională de Justiție și ne vom prezenta cu mândrie apărarea noastră, pe baza legii umanitare”, a spus el.

Herzog a insistat că armata israeliană „face tot ce poate, în niște circumstanțe extrem de complicate, pentru a se asigura că nu există consecințe nedorite și victime în rândul civililor”.

Poziția Israelului este susținută și de Statele Unite ale Americii, care consideră că plângerea Africii de Sud ar fi o acțiune de distragere a atenției de la eforturile de îmbunătățire a situației umanitare din Gaza.

Secretarul de stat Anthony Blinken a calificat acuzațiile de genocid drept „nefondate” și a afirmat că procesul este „deosebit de revoltător” în condițiile în care Hamas și alte grupuri militante care atacă Israelul, pledează deschis pentru anihilarea acestuia, potrivit presei americane.

O instanță fără putere?

În cazul plângerii depuse de Africa de Sud, decizia Curții Internaționale de Justiție se va rezuma doar la emiterea unei opinii privind acuzațiile de genocid, din moment ce nu este vorba de un proces penal, notează BBC. Cu toate acestea, judecătorii pot emite un ordin prin care să oblige Israelul să suspende operațiunile militare, dar este puțin probabil că această decizie va fi respectată, din moment ce instanța nu are instrumente prin care să asigure executarea deciziei.

O hotărâre similară emisă în 2022 în privința Rusiei, prin care i s-a cerut încetarea operațiunilor militare în Ucraina, a fost complet ignorată de regimul de la Moscova.

Convenția privind genocidul, elaborată în 1948, după cel de-al doilea război mondial și după uciderea a șase milioane de evrei în Holocaust, descrie crima ca fiind „acte comise cu intenția de a distruge, în întregime sau în parte, un grup național, etnic, rasial sau religios". Actele includ uciderea membrilor grupului sau provocarea de vătămări corporale sau psihice grave, scrie The Guardian.

Publicația notează că înainte de deschiderea audierilor, ambele părți au început desfășurarea unei ample serii de evenimente, pentru a câștiga opinia publică de partea lor. Astfel. Israelul organizează o serie de evenimente la Haga, inclusiv un marș pentru pace joi dimineață, în timp ce Africa de Sud se pregătește să își prezinte cazul.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG