Linkuri accesibilitate

ONU: Aprovizionarea populației din Gaza „nu mai poate fi susținută”


După un atac aerian israelian, în localitatea Khan Younis, sudul Fâșiei Gaza, 9 decembrie 2023
După un atac aerian israelian, în localitatea Khan Younis, sudul Fâșiei Gaza, 9 decembrie 2023

Capacitatea de a furniza produse de primă necesitate civililor din Gaza este pe punctul de a se prăbuși, pe fondul războiului în curs cu Israelul, a avertizat Programul Alimentar Mondial (WFM).

„Nu sunt suficiente alimente. Oamenii mor de foame”, a scris vineri directorul adjunct al WFM, Carl Skau, pe X, fostul Twitter, după o vizită în Gaza.

El spune că oamenii săi ajută peste un milion de persoane, „dar situația este insuportabilă. Trebuie să ajungem la ei cu provizii”, a scris Skau, făcând apel la o încetare umanitară a focului. Doar o mică parte din alimentele necesare ajung în Fâșia Gaza, criza de combustibili s-a înrăutățit și nimeni nu este în siguranță, a mai spus Skau într-o declarație a WFM: „Nu ne putem face treaba.”

Programul Alimentar Mondial (PAM) este cea mai importantă organizație umanitară care furnizează asistență alimentară în situații de urgență și lucrează cu comunitățile pentru a îmbunătăți nutriția și pentru a consolida capacitatea de rezistență.

Mii de oameni disperați și înfometați se înghesuiau la centrele de distribuție a ajutoarelor umanitare. În aceste tabere domnește confuzia, iar adăposturile de urgență sunt supraaglomerate, mai spune directorul adjunct al WFM. Igiena este și ea deficitară.

În plus, bubuitul bombardamentelor se aude în fiecare zi, spune demnitarul ONU. „Legea și ordinea se degradează de la o zi la alta și orice operațiune umanitară semnificativă este imposibilă”, și-a rezumat el observațiile. „Refugiații din Gaza sunt bolnavi, nu au suficientă hrană și trăiesc înghesuiți în adăposturi insalubre sau pe străzi, în timp ce iarna se apropie.”

Skau povestește că au găsit apartamente unde locuiesc nouă familii și că oamenii au ajuns să taie copacii din cimitire ca să aibă cu ce se încălzi.

Rezoluția ONU pentru un armistițiu umanitar a eșuat

Avioanele de război israeliene au atacat zone din Fâșia Gaza în noaptea de sâmbătă spre duminică, inclusiv unele dintre puținele zone în care palestinienii au fost sfătuiți să se evacueze în sudul teritoriului.

Războiul a fost declanșat de cel mai grav masacru din istoria Israelului, comis de mai multe grupări extremiste sub conducerea Hamas, organizație considerată teroristă de SUA și Uniunea Europeană, pe 7 octombrie în Israel, în apropiere de granița cu Gaza. Ca urmare, peste 1200 de persoane au fost ucise de partea israeliană, inclusiv cel puțin 850 de civili.

Autoritatea de sănătate controlată de Hamas a declarat că aproape 17.490 de persoane au fost ucise până acum în urma contraatacurilor Israelului. Aceste informații nu pot fi verificate deocamdată din surse independente. Israelul consideră că Hamas este responsabil pentru victimele civile, acuzând militanții că folosesc civilii ca scuturi umane, și spune că a făcut eforturi considerabile prin ordinele sale de evacuare pentru a scoate civilii din calea pericolului.

Ultimele atacuri au avut loc la o zi după ce Statele Unite s-au opus prin veto unei rezoluții ONU care cerea o încetare imediată a focului în Gaza din motive umanitare. Rezoluția a fost susținută de cea mai mare parte a membrilor Consiliului de Securitate și de multe alte națiuni. Votul în Consiliul format din 15 membri a fost de 13-1. Marea Britanie s-a abținut.

Mai multe țări arabe și islamice au cerut Statelor Unite să se implice mai mult și să ceară Israelului să accepte un armistițiu, a anunțat sâmbătă Ministerul de Externe din Qatar. Apelul a fost făcut în cadrul unei întâlniri la Washington între miniștrii de externe din Qatar, Egipt, Iordania, Arabia Saudită, Palestina și Turcia și secretarul de stat american Antony Blinken.

Aceștia sunt membri ai unui comitet ministerial organizat în cadrul summitului arabo-islamic de urgență găzduit de Arabia Saudită luna trecută, unde s-a discutat situația din Gaza.

În timpul discuțiilor cu Blinken, oficialii și-au exprimat dezamăgirea față de eșecul Consiliului de Securitate al ONU de a adopta rezoluția pentru o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza din motive umanitare, după ce SUA și-au folosit dreptul de veto, a declarat Ministerul de Externe din Qatar.

„Atacurile aeriene, terestre și de pe mare sunt intense, continue și extinse”, a afirmat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, înainte de vot. Locuitorilor din Gaza „li se spune să se deplaseze ca într-un biliard uman - ricoșând între ruinele tot mai mici din sud, fără să aibă nimic din cele necesare supraviețuirii”.

Guterres le-a mai spus membrilor consiliului că Gaza se află la un pas de catastrofă, sistemul de sprijin umanitar riscând să se prăbușească total și că se teme că „efectele ar putea fi devastatoare pentru securitatea întregii regiuni”.

Frontierele Fâșiei Gaza cu Israelul și cu Egiptul sunt închise ermetic, iar palestinienii nu au altă opțiune decât să încerce să se refugieze în interiorul teritoriului.

Sâmbătă, locuitorii din Gaza spun că s-au înregistrat raiduri aeriene și bombardamente în partea de nord a fâșiei, precum și în sud, inclusiv în orașul Rafah, care se află în apropierea frontierei egiptene și unde armata israeliană a ordonat evacuarea civililor.

Ce este Fâșia Gaza?

  • Fâșia Gaza, enclavă situată între Israel, Egipt și Marea Mediterană, este una dintre cele mai dens populate zone din lume.
  • Are aproximativ 10 kilometri lățime și 41 de kilometri lungime.
  • Populația enclavei este estimată la puțin peste două milioane de oameni, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 5.500 de oameni pe kilometru pătrat. În Israel, țară la rândul ei dens populată față de altele, densitatea medie a populației este de aproximativ 400 de persoane pe kilometru pătrat.
  • Israelul a capturat Fâșia Gaza de la Egipt în așa-numitul „Război de șase zile” din 1967.
  • Și-a retras trupele și coloniștii din Gaza în 2005.
  • Fâșia Gaza a ajuns sub controlul organizației extremiste Hamas în 2007, după un scurt război civil cu Fatah, o facțiune palestiniană rivală care este coloana vertebrală a Autorității Palestiniene.
  • Hamas respinge procesul de pace și militează pentru distrugerea Israelului.
  • După ce Hamas a preluat controlul, Israelul și Egiptul au impus o blocadă asupra teritoriului, în vigoare și astăzi.
  • Israelul menține, de asemenea, o blocadă aeriană și navală.
  • Human Rights Watch a definit Gaza drept o „închisoare în aer liber”. Mai mult de jumătate din populația sa trăiește în sărăcie și este în nesiguranță alimentară. Aproape 80% din populație supraviețuiește numai datorită ajutoarelor umanitare.

​(Sursă: CNN, DW)

XS
SM
MD
LG