Înainte să cadă zăpada, vin ploile și inundă tranșeele care șerpuiesc prin peisajul distrus. Apa trece uneori de carâmbul cizmelor, le udă picioarele soldaților, care, odată degerate, s-ar putea cangrena, dacă nu se iau măsuri.
Apoi, solul îngheață și devine aproape imposibil să sapi tranșeele.
A căzut zăpada peste invazia Rusiei în Ucraina, care durează de aproape 10 luni, iar luptele cele mai crâncene s-au mutat dinspre sud spre estul regiunii Donbas, unde trupele rusești bombardează orașul Bahmut, iar forțele ucrainene încearcă să-și consolideze victoriile, mai la nord.
Nou în această etapă a războiului este frigul: înghețul le provoacă suferință soldaților, dăunează armamentului și vehiculelor și impune un ritm mult mai lent mișcărilor de trupe și strategiei pe front. Pentru observatorii militari, este o întrebare deschisă dacă frigul va îngheța conflictul până la primăvară sau dacă una dintre părți va reuși să profite de el.
Dar chiar dacă ucrainenii reușesc să preia inițiativa sau dacă rușii fac câștiguri suplimentare, războiul terestru va rămâne o sursă de suferință pentru soldații din ambele tabere timp de luni de zile.
"Este nașpa, va fi frig și umezeală, nu există nicio îndoială", a declarat Ben Hodges, un general în retragere din armata SUA care a comandat forțele americane în Europa între 2014 și 2018. "Vremea este vreme, murdăria este murdărie. Nu prea ai ce să faci cu asta, chiar și cu tehnologia", a declarat el pentru RFE/RL.
"Dar va fi mult mai rău pentru ruși decât pentru ucraineni", a spus el. "Spun asta din punct de vedere material; rușii, soldați recent mobilizați care nu sunt echipați corespunzător, nu se alătură unor unități coezive, nu au conducere".
Munca în tranșee
Zăpada acoperă deja porțiuni din nord-estul și estul Ucrainei, unde se află Donbasul, iar temperaturile au coborât sub zero grade pentru o mare parte din țară, de asemenea.
Tirurile repetate de rachete rusești au distrus o mare parte din infrastructura de electricitate și de încălzire a țării, lăsând milioane de oameni din orașe și localități fără căldură, fără energie electrică să aprindă un bec sau să-și încarce un telefon și fără apă de băut sau menajeră.
Experții spun că este mai rău în tranșee. „Greșeala de bază este să te afli în tranșee”, spune colonelul Janne Makitalo, ofițer militar finlandez și profesor la Universitatea Națională de Apărare din Helsinki. „Este cel mai rău loc în care să te afli, fie vară sau iarnă. Ar trebui să-ți dispersezi trupele în zone împădurite".
„Când porți războiul din tranșee, nu mai este chiar un război modern, mai ales din cauza apei și noroiului, dar și a atacurilor cu dronă, pentru că nu ai cum te feri", a spus el.
Oficialii serviciilor de informații occidentale cred că intensitatea luptelor va scădea odată cu temperaturile mai scăzute. „Vedem deja un ritm mai redus al conflictului”, a afirmat Avril Haines, directorul serviciilor de informații naționale americane, în timpul unei prezentări din 3 decembrie. „Ne așteptăm ca acest lucru să fie probabil ceea ce vom vedea în lunile următoare".
Nu toată lumea este de aceeași părere.
Pe măsură ce noroiul îngheață și solul se întărește, tancurile și vehiculele grele cu șenile vor putea să se deplaseze mai ușor, spunea, la începutul acestei săptămâni, Serhi Cerevati, purtător de cuvânt al comandamentului de est al armatei ucrainene. „Facem totul pentru a fi pregătiți pentru perioada de iarnă a operațiunilor militare”, a declarat el pentru Armia Inform, serviciul de știri al Ministerului Apărării. „Ne pregătim echipamentul; îl transferăm pentru operațiunile de iarnă, furnizăm unităților îmbrăcăminte și muniție specială și acele utilități care oferă posibilitatea de a se încălzi și de a se odihni."
„Iarna este, de obicei, cel mai bun anotimp pentru războiul mecanizat în Ucraina, în timp ce primăvara este sezonul de coșmar pentru luptele din Ucraina", susținea Institutul pentru Studiul Războiului, o organizație de cercetare din Washington, în evaluarea sa zilnică din 4 decembrie. „Dezghețul umflă râurile și pârâurile și transformă câmpurile în mări de noroi. Probabil că forțele ucrainene se pregătesc să profite de terenul înghețat pentru a se deplasa mai ușor decât ar putea în lunile noroioase de toamnă."
Condițiile de iarnă reprezintă o provocare serioasă pentru trupele de pe teren: în tranșee, în noroi și în zăpadă, unde urmele pot fi mai ușor de reperat, sau în păduri, unde ramurile fără frunze, toate acestea fac mai simplă utilizarea dronelor pentru a repera unitățile și echipamentele ascunse printre copaci.
„Totul se mișcă un pic mai încet”, spunea Hodges. „Soldații sunt epuizați de frig, de umezeală".
Pentru trupele rusești, informațiile despre viața de zi cu zi sugerează probleme serioase în ceea ce privește îmbrăcămintea și echipamentul de bază pentru supraviețuire și luptă la temperaturi scăzute. Rețelele logistice și de aprovizionare ale Rusiei au fost depășite de neașteptata mobilizare a sute de mii de oameni ordonată pe 21 septembrie de președintele Vladimir Putin.
Unele unități rusești recent mobilizate au apelat la rețelele de socializare, precum Telegram, pentru a se plânge de faptul că trebuie să își cumpere singure echipamentul: obiecte precum sobele de încălzire, de exemplu. Se spune, de asemenea, că Rusia ar fi apelat la fabrici de confecții nord-coreene pentru a confecționa uniforme de iarnă și lenjerie de corp pentru trupele sale.
"Noii mobiki nu au cele mai noi echipamente", spune Makitalo, folosind o prescurtare colocvială pentru a descrie soldații mobilizați. „Dacă ai doar pantofi de jogging pe timp de iarnă într-o zonă de luptă, devii foarte repede nu un soldat, ci carne de tun”.
„Rusia masează tot mai mult pe linia frontului o armată sovietică târzie, o armată poate din secolul XX, cu echipament din anii 1960 și 1970”, afirma luna trecută, pentru The Daily Telegraph, Mark Galeotti, un expert cu mare experiență în domeniul trupelor de securitate rusești. „În aceste condiții, chiar nu văd cum Rusia poate face progrese majore pe câmpul de luptă”.
„Nu trebuie subestimat stoicismul soldatului rus”Lawrence Freedman
Forțele rusești au fost, de asemenea, afectate de indisciplină și lipsa de coeziune a unităților. Luni de zile, chiar și primăvara, au ieșit la iveală tot felul de informații despre actele de indisciplină, insubordonare și chiar de dezertare. Unele publicații rusești au relatat despre apariția „trupelor de baraj”, a căror sarcină este blocarea unităților rusești care vor să se retragă, sfidând ordinele comandanților.
„Iarna soldații trebuie să bea apă, să rămână hidratați”, a spus Hodges. „Și bineînțeles că astfel bolile se vor circula rapid în rândurile unei formațiuni indisciplinate, atunci când soldații se duc să se ușureze, în tranșee."
Cu toate acestea, Rusia ar putea încerca doar să își mențină pozițiile până la primăvară,continund consolidarea efectivelor cu parte din cei aproximativ 300.000 de oameni mobilizați după ce aceștia sunt antrenați și echipați.
„Este posibil ca tactica Rusiei să fie aceea de a forța un impas pe parcursul iernii de pe poziții mai bine fortificate, cu intenția de a începe să rotească pe front forțe de mobilizare nou antrenate și echipate, pe măsură ce se apropie primăvara", susținea într-o evaluarea strategică Atlantic Council, un alt think-tank cu sediul la Washington.
„Nu trebuie subestimat stoicismul soldatului rus”, a declarat Lawrence Freedman, fost profesor de studii de război la King's College din Londra, într-un podcast recent. „Au existat un număr mare de războaie în care au fost înfrânți și au trecut prin mizerie, și totuși au rezistat”.
Sobe, corturi, cizme, mănuși
Între timp, ucrainenii au beneficiat de susținătorii occidentali care au trimis nu doar artilerie și muniție, ci și echipament de iarnă modern:. Ministerul britanic al Apărării spunea zilele trecute că a trimis 195 000 de articole de îmbrăcăminte de iarnă, iar Canada a declarat că a trimis aproximativ 500 000 de uniforme de iarnă.
Pentagonul a anunțat luna trecută că expediază mai multe de 200 de generatoare de energie. Anterior trimisese corturi, încălzitoare și mii de echipamente pentru vreme rece.
Cu toate acestea, Makitalo constată că: „Rușii au provizii nesfârșite. Au atât de multă muniție, atât de multe vehicule și atât de mulți explozibili și rachete, încât situația este că Ucraina este un outsider."
„Ucrainenii nu au suficiente haine de iarnă; cizme de luptă de iarnă, cizme de cauciuc cu căptușeală, mănuși de iarnă”, a spus el.
„De asemenea, trebuie trimise sobe pentru a încălzi buncărele, corturi izolate termic, saci de dormit. Saltelele de dormit sunt foarte importante, ca să nu doarmă pe pământul gol”, a adăugat el. „Trebuie generatoare de curent, pentru a încărca bateriile, laptopurile, sistemele de management, dronele, telefoanele mobile".
Soldații luptă cu întreținerea de bază a armamentului și transportului (obuziere, transportoarele blindate, tancuri, camioane): uleiul devine vâscos la temperaturi sub zero grade; garniturile de cauciuc de calitate slabă se pot fisura.
„Este mai dificil să faci operațiuni de mentenanță pentru vehiculele tale", spune Hodges. „Trebuie să ai diferite tipuri de lubrifianți pentru artilerie. Trebuie să menții o presiune adecvată a anvelopelor. Trebuie să ai un sistem logistic bun care să te susțină.”
Manevrele simple de teren se schimbă și ele pe timp de iarnă, spune Makitalo: Atunci când armata finlandeză își antrenează soldații în lupta pe vreme rece, aceștia învață să curețe tot uleiul din țevile calde ale puștilor înainte de a părăsi corturile pentru a ieși în frig. În caz contrar, pe metal va apărea condens care, mai apoi, va îngheța, ceea ce ar putea bloca pușca.
„Având în vedere condițiile din teren, nu sunt sigur că eu personal aș fi un comandant eficient în Ucraina în acest moment”, conchide colonelul finlandez Janne Makitalo.