Linkuri accesibilitate

Soleimani a organizat și în Bulgaria operațiuni teroriste


Proteste la funeraliile lui Soleimani
Proteste la funeraliile lui Soleimani

Comandantul brigăzilor Al Quds Kasem Soleimani, lichidat în cadrul unei operațiuni antiteroriste, ar fi planificat atacuri în Bulgaria. Informația apare în rezoluția nr.466 depusă în Senatul american de către senatorul republican Ted Cruz.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct



În document se arată că Soleimani a fost lichidat ca o reacție la atacurile teroriste împotrivă SUA și aliaților săi realizate sau în curs de pregătire. În lunga lista de operațiuni teroriste apare și atacul de la aeroportul Burgas, Bulgaria de sud, de la 18 iulie 2012. Atunci în urma unei acțiune sinucigașe cu bombă au murit 5 turiști israelieni, un șofer bulgar și 42 israelieni au fost răniți. Atacul terorist a fost organizat de Soleimani ca un răspuns la asasinarea unui om de știință iranian în 2012. Autoritățile de la Teheran au acuzat Israelul pentru moartea acestuia.

Ex-ministrul bulgar de externe Solomon Pasi a susținut mai de mult teza că Soleimani este organizatorul atentatului de la Burgas. Identica este poziția ziaristului irakian Mohamed Halaf stabilit în Bulgaria.

O săptămână după lichidarea generalului iranian ziarul The Jerusalem Post a menționat atentatul de la Burgas în lunga lista de acțiuni teroriste organizate de Soleimani.

Ziarul britanic The Guardian informează că organizația proiraniana Hezbollah descrisă drept mâna dreaptă a Iranului a realizat planul lui Soleimani la Burgas.

În februarie 2013 viceprim-ministrul și Ministru de Interne Țvetan Țvetanov a anunțat că pentru atacul terorist este responsabilă Hezbollah. Cei doi prezumptivi teroriști aparțin aripii militare a organizației.

Procuratura însă nu a găsit suficiente probe pentru implicarea organizației. Nu a dat rezultat căutarea prin Interpol a teroriștilor.

Actualul prim-ministru Boiko Borisov a declarat cu o săptămână în urmă la ședința Consiliului suprem de securitate națională că probele despre a.z. filieră iraniană în atentatul de la Burgas sunt insuficiente.

XS
SM
MD
LG