Linkuri accesibilitate

Cote duble pentru produse agricole moldovenești pe piața UE | Decizia - pe 18 iulie


Dacă noua legislație este aprobată, R. Moldova va putea, vreme de cel puțin un an, să-și vândă merele, cireșele, usturoiul și alte produse agricole pe piețele europene fără a plăti taxe vamale.
Dacă noua legislație este aprobată, R. Moldova va putea, vreme de cel puțin un an, să-și vândă merele, cireșele, usturoiul și alte produse agricole pe piețele europene fără a plăti taxe vamale.

Miniștrii agriculturii din Uniunea Europeană au pus pe agenda reuniunii lor din 18 iulie decizia de a dubla cotele de acces fără taxe pe piața europeană pentru ultimele 7 produse agricole din R. Moldova încă supuse regimului tarifar.

Anunțul survine la o zi după ce Parlamentul European a votat cu mare majoritate de voturi o nouă legislație care să permită un „acces temporar îmbunătățit” pe piețele celor 27 de țări membre pentru roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri moldovenești. Includerea subiectului pe agenda Consiliului UE înseamnă de regulă că decizia este agreată.

Legislativul UE a adoptat la 5 iulie, în procedură accelerată și fără să opereze modificări, legislația propusă cu aproape o lună mai devreme de de Comisia Europeană, care prevede că R. Moldova va putea, vreme de cel puțin un an, să-și vândă produsele agricole pe piețele europene fără a plăti taxe vamale.

Comisia a prezentat-o ca pe un gest de solidaritate menit să ajute R. Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produsele agricole, pierderi cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Prin votul de astăzi, arătăm solidaritatea Parlamentului European pentru agricultorii și pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a scris pe Facebook în urma votului din 5 iulie europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, președinte din partea Parlamentului European al Comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova.

Practic, toate produsele moldovenești pot intra de acum înainte în UE fără tarife în cadrul zonei de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE-Moldova (DCFTA).

Măsurile propuse acoperă restul de șapte produse pentru care exporturile din Moldova în UE nu erau până acum pe deplin liberalizate: prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri. Regulamentul dublează – pe durata unui an – cantitatea acestor produse care pot fi importate fără tarife din Moldova în UE. Potențialele cantități fără tarife vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane euro, inclusiv aproximativ 10 milioane euro de prune și 27 de milioane euro de struguri de masă.

Pe deasupra, 30 milioane euro suplimentare sunt destinate Chișinăului din fondurile UE rezervate pentru Ucraina, pentru administrarea crizei refugiaților din Ucraina care ajung în Republica Moldova.

Moldova beneficiază de un Acord de Asociere, inclusiv de tip DCFTA, cu UE din 2014. Acest sistem comercial preferențial a permis până acum Moldovei să profite de eliminarea tarifelor la exportul către UE a tuturor mărfurilor, cu excepția celor șapte produse agricole amintite.

Desigur, ridicarea cotelor și obstacolelor vamale pentru exporturile moldovenești nu înseamnă că cineva la Bruxelles va impune țărilor membre să cumpere din Moldova o anumită cantitate din fiecare produs. La Bruxelles, Chișinăul a avut întotdeauna mari aliați în Comisie, unde, în perioada de dinaintea semnării Acordului de Asociere (2014), de pildă, comisarul pentru agricultură Dacian Cioloș a acționat în permanență în favoarea Moldovei.

În momentul unui embargo impus de Rusia pe fructele și legumele moldovenești, acesta a obținut chiar atunci să faciliteze accesul pe piața europeană a unor mari cantități de mere, prune și struguri din Moldova, folosind oportunitățile existente în cadrul instrumentelor de comerț care au putut fi mobilizate rapid.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG