Linkuri accesibilitate

Sondaj Gallup: 70 la sută dintre ucraineni vor să lupte până la victoria asupra Rusiei


Șapte din zece ucraineni spun că țara lor trebuie să continue lupta până la victoria în războiul cu Rusia.

Un sondaj realizat de Gallup la începutul lunii septembrie și publicat pe 18 octombrie arată că 70% dintre ucraineni sunt în favoarea luptei până la victorie, în timp ce 91% dintre cei care susțin războiul definesc victoria ca fiind recucerirea tuturor teritoriilor confiscate de Rusia, inclusiv Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.

Doar 26 la sută dintre respondenți au declarat că Ucraina ar trebui să încerce să negocieze cât mai curând posibil încheierea războiului. Sondajul, efectuat în toate regiunile țării, a fost realizat în perioada 2-11 septembrie, la doar câteva zile după ce Ucraina a început o contraofensivă care a împins trupele rusești afară din multe zone. De atunci, Rusia a lansat o avalanșă de atacuri aeriene și cu drone concentrate asupra infrastructurii civile a țării, lăsând multe zone cu rezerve de energie și apă limitate sau inexistente, în timp ce iarna se apropie cu pași repezi.

„Sprijinul pentru continuarea luptei este mai puternic în regiunile cele mai îndepărtate de războiul terestru și mai slab în părțile Ucrainei unde oamenii sunt cel mai aproape de acțiune", a declarat Gallup. Sprijinul pentru efortul de război este cel mai mare în regiuni precum capitala țării, Kiev (83%), și în vest (82%).

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG