Linkuri accesibilitate

Sondaj IMAS: 45% din moldoveni vor formalizarea alinaței PSRM-PD din parlament


Premierul Ion Chicu în parlament la investire, 14 noiembrie 2019.
Premierul Ion Chicu în parlament la investire, 14 noiembrie 2019.

Ultimul barometru de opinie, condus de IMAS (primul după schimbarea de guvern) arată că 45% din moldoveni sunt pentru formalizarea coaliției dintre Partidul Socialiștilor și Democrați în parlament. Întrebați care e cea mai bună soluție pentru R. Moldova și cine ar trebui să o conducă, 33% din cetățeni au fost pentru aceeași tip de coaliție, iar 31% preferă alegerile anticipate.

La fel, aproape 43% din moldoveni consideră că majoritatea dintre PSRM și PDM este formula politică care a urmărit mai mult problemele și necesitățile locuitorilor, în timp ce 28% au fost pentru coaliția PSRM și blocul ACUM.

Referitori la schimbarea de guvernare din noiembrie, peste 40% cred că demiterea guvernului Sandu prin moțiune de cenzură a fost un lucru incorect, însă 48% cred că a fost o măsură necesară, având în vedere că acel guvern nu mai avea „susținerea necesară în Parlament”.

Cât despre angajarea răspunderii Guvernului în procedura de numire a procurorului general, doar 37% „au apreciat curajul Maiei Sandu”. Pentru 50% dintre cei chestionați, Maia Sandu a greșit alegând această procedură.

Peste 40% cred că Maia Sandu a „acționat intenționat” pentru a ieși de la guvernare, fie pentru că „rezultatele guvernului său erau slabe”, fie pentru că a vrut să-și pregătească „o platformă pentru alegerile prezidențiale” dar 47 la sută cred că acel guvern „trebuia oricum demis din cauza proastei guvernări”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG