Linkuri accesibilitate

Tot mai puțin ruși cred că țara lor este una europeană (sondaj Levada)


Tineri la Moscova

Mai puțin de o treime din cetățenii ruși consideră că țara lor este una europeană, în timp ce 64% afirmă contrariul, arată rezultatele unui sondaj sociologic realizat de Centrul „Levada” (instituție considerată „agent străin” în Rusia), în februarie.

Potrivit datelor centrului, în anul 2008, mai mult de jumătate din ruși (52%) considerau că Rusia este o țară europeană, iar 36% aveau o altă opinie.

Proporția rușilor care se consideră europeni s-a diminuat, din 2008 până în prezent, de la 35% la 27%, iar cota a rușilor care nu se consideră europeni a crescut de la 52% până la 70% - această opinie este mai răspândită printre respondenții cu vârsta între 18 și 40 de ani. Potrivit cercetării, 71% din tinerii ruși nu consideră că țara lor este una europeană.

Directorul centrului Levada, Lev Gudkov, spune că rezultatele cercetării denotă o orientare tot mai pronunțată a rușilor spre Europa. „Izolaționismul crește. Este o reacție la propaganda îndelungată a autorităților. Propaganda antioccidentală devine o trăsătură distinctivă a regimului și o legitimare a acestuia, o practică de stat privind controlul asupra societății”, spune sociologul rus Lev Gudkov.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG