Europa Liberă: Doamnă in 't Veld, cum trebuie citită, înțeleasă de public rezoluția privind statul de drept în România?
Sophia in 't Veld: „Cred că cel mai important lucru este că această rezoluție s-a sprijinit pe o majoritate solidă. Acesta este doar punctul de plecare. Așteptăm cu nerăbdare un dialog intens cu autoritățile române pentru îmbunătățirea lucrurilor pe care le menționăm în acest document.”
Europa Liberă: Va avea această rezoluție un impact negativ asupra președinției române a UE?
Sophia in 't Veld: „Rezoluția în niciun caz. Răspunsul guvernului român la această rezoluție va determina dacă va avea sau nu impact asupra președinției române a Consiliului UE. Să știți că o președinție a Consiliului este doar parțial politică. Este mai mult operațională, tehnică, este mai mult despre stabilirea agendei, conducerea unor întâlniri, iar aceste lucruri nu vor fi afectate. România poate fi foarte bună la aceste lucruri. Dar, desigur, nu dorim să existe niciun nor care să umbrească președinția. De aceea aș recomanda guvernului român să își tragă concluziile și să adreseze toate chestiunile existente în rezoluție.”
Europa Liberă: Apropo de reacții. Sesiunea trecută, tot aici, la Strasbourg, ați fost foarte dezamăgită de prestația premierului Dăncilă, care a venit aici să vorbească în plen. Cum apreciați ce a făcut guvernul după ce dna Dăncilă a revenit la București?
Sophia in 't Veld: „Nu știu să fi avut loc schimbări majore. Rezoluția votată ieri, pune pe hârtie concluziile noastre din sesiunea precedentă. Acum există acest text cu recomandări concrete, și aș recomanda cu tărie guvernului să ia recomandările foarte în serios, ca și recomandările Comisiei Veneția. Vedem că este un vânt al schimbării în UE, în care menținerea statului de drept, a drepturilor omului și democrației au devenit foarte importante. Au fost mereu parte din tratatele europene, dar era mai mult pe hârtie. Acum devine realitate, și monitorizăm acum în mai multe țări, nu doar în România, ce se întâmplă, a devenit o procedură standard și sper ca guvernul român va respecta recomandările noastre.”
Europa Liberă: Ce mesaj i-ați transmite domnului Tăriceanu, lider ALDE România, al cărui partid face parte din coaliția de guvernare. Faceți parte din aceeași familie politică.
Sophia in 't Veld: „Întreaga rezoluție arată că aceasta nu este o chestiune partizană. În viața mea privată, când sunt foarte critică la adresa cuiva, spun că sunt critică doar la adresa celor la care țin. Scopul unei critici este să îmbunătățească ceva. Îl cunosc de multă vreme pe dl. Tăriceanu. Suntem prieteni politici de multă vreme și cred că așa ar trebui să înțeleagă ce spun: critica este pentru prieteni, pentru a îmbunătăți ce nu merge bine.
Uneori în statele membre lumea este iritată de criticile care vin dinspre UE. Dar dacă ar ști cât de critică sunt eu față de guvernul olandez, din care face parte și partidul meu, cred că critica este sănătoasă. Sper că așa vor înțelege și colegii de la București și vor urma recomandările noastre.”