Linkuri accesibilitate

Sosirea Coronavirusului şi debandada


Spitalul "Toma Ciorba", pregătit pentru cazurile de infecție cu noul coronavirus, martie 2020
Spitalul "Toma Ciorba", pregătit pentru cazurile de infecție cu noul coronavirus, martie 2020
Sosirea coronavirusului și debandada
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
Link direct



A venit Coronavirusul şi în RM. Fireşte, decizia doamnei cu pricina de a părăsi spitalul din Italia şi de a veni în Moldova ridică serioase semne de întrebare, dar eu sunt nedumerit mai cu seamă de felul în care acţionează autorităţile din RM. De ce îi laşi pe pasagerii din acel avion să plece acasă? Mizăm pe bunul-simţ al acelor pasageri, pe responsabilitatea socială? Putem fi siguri că în zilele următoare ei nu mai urcă în troleibuze şi nu intră în magazine? Dar de la Aeroport cum au ajuns acasă? Cică acum sunt 170 de personae în carantină, dar există oare o pedeapsă a celor care nu respectă carantina? Probabil, nu e una gravă.

Avem un sistem medical fragil, rudimentar. Iar moldovenii se tot întorc din Italia. Cine şi cum îi monitorizează? Da, autorităţile ne spun că sunt pregătite, dar noi toţi ştim că nu avem suficienţi specialişti, ştim ce se face în spitalele şi policlinicile noastre, ştim că nu sunt bine dotate. Chiar suntem pregătiţi sau poiticienii se gîndesc la imaginea lor?

Şi iată, doamna bolnavă din Italia a fost plimbată pe la 2-3 instituţii medicale înainte să ajungă izolată într-o boxă. M-a amuzat filmuleţul Ministerului Sănătăţii în care doamna infectată şi un medic constatau că în Moldova îngrijirea medicală e mai bună ca în Italia. Serios? Şi dacă vom avea o mie de bolnavi, tot mai bună aici va fi?

Uitaţi-vă în jur, prieteni. Ce vedeţi? Cum stăm bunăoară cu igiena personală? Mă întreb: n-ar trebui în atari condiţii oprite pentru o vreme cursele aeriene spre şi dinspre Italia? Eu cred că această măsură trebuia luată încă o săptămînă-două în urmă. Să spui că eşti pregătit, cînd ştii că lucrurile nu sunt aşa, e o mare iresponsabilitate. Mă tem că surprizele neplăcute abia încep...

XS
SM
MD
LG