Linkuri accesibilitate

Soția șefului serviciilor de informații militare din Ucraina, otrăvită


Marianna Budanova, soția generalului Kirilo Budanov, trăia în biroul lui de la Kiev de la invazia rusească din 2022.
Marianna Budanova, soția generalului Kirilo Budanov, trăia în biroul lui de la Kiev de la invazia rusească din 2022.

Autoritățile de la Kiev au confirmat pentru Europa Liberă că Marianna Budanova, soția șefului serviciilor de informații din cadrul Ministerului Apărării (DIU), a fost otrăvită. Ea locuia în biroul de la guvern al soțului ei, generalul Kirilo Budanov, fiind consilieră la primăria capitalei.

„Marianna Alexandrivna Budanova a fost, într-adevăr, otrăvită cu metale grele. Acum este supusă unui tratament care se apropie de final”, a spus Andrii Iusov, reprezentant al Directoratului Principal de Informații, într-un comentariu pentru Radio Svoboda.

Serviciul ucrainean al Europei Libere notează că au fost cel puțin 10 tentative de asasinare a lui Kirilo Budanov.

Ziarul Ukrainskaia Pravda a scris că, odată cu Budanova (n. 1993), ar fi fost otrăviți cu mâncare câțiva angajați ai serviciului de informații. Ziarul a scris că Budanova e mai mică de statură și de aceea otrăvirea s-a manifestat mai repede decât la celelalte victime. Ultimele informații spun că se simte mai bine.

Într-un interviu acordat anul acesta Radio Svoboda, Kirilo Budanov (care are 37 de ani) a confirmat că, de la invazia rusă din februarie 2022, soția locuiește cu el la biroul lui, din motive de securitate, și lucrează într-un post de consilieră a primarului Kievului, Vitali Kliciko. În alte interviuri, generalul a spus că Marianna predă psihologia la Academia națională de poliție.

BBC scrie că generalul Budanov a jucat un rol-cheie în planificarea și uneori în executarea unor operațiuni militare majore împotriva forțelor rusești.

Autoritățile ucrainene și presa nu au dat detalii despre metalele grele cu care ar fi fost otrăvită Budanova, dar un oficial din armată a spus sub condiția anonimatului că asemenea substanțe „nu sunt folosite în niciun caz în viața cotidiană sau operațiuni militare”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG