Linkuri accesibilitate

Spînu: Moldova va cumpăra curent din România pentru a compensa oprirea livrărilor din Ucraina


Republica Moldova va cumpăra energie electrică din România pentru a-și asigura necesarul de 33 la sută după ce Ucraina, afectată de bombardamentele ruse a oprit livrările de energie electrică.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat că autoritățile de la Chișinău vor putea cumpăra energie electrică din România la un preț de 90 EUR/MWh, mai mic decât cel de pe piață.

Livrările de curent electric din România sunt posibile pentru că sistemul moldovenesc a fost sincronizat cu cel european încă în luna martie, mai susține oficialul moldovean într-o postare pe Telegram.

Potrivit lui Spînu, energia electrică va putea fi cumpărată în cazul în care producătorii din România au suficiente cantități disponibile.

Pentru a putea vinde curent electric Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”.

Timp de aproape două zile, Republica Moldova a depins integral de energia electrică produsă de centrala de Cuciurgan, din stânga Nistrului, de la care cumpăra 67 la sută din necesitatea de energie electrică, înainte ca Ucraina bombardată masiv de Rusia să oprească exportul de energie electrică.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG