Linkuri accesibilitate

Spania-Brazilia, un „amical” împotriva rasismului


După ce marchează un gol, ca în meciul din 16 martie de la Pamplona, cu Osasuna, Vinicius Junior, de la Real Madrid, așteaptă laude din tribune. De multe ori, vin insulte rasiste.
După ce marchează un gol, ca în meciul din 16 martie de la Pamplona, cu Osasuna, Vinicius Junior, de la Real Madrid, așteaptă laude din tribune. De multe ori, vin insulte rasiste.

Stadionul Santiago Bernabeu din Madrid găzduiește marți un meci de protest împotriva rasismului în sport. Două din marile naționale ale lumii, Spania și Brazilia, vor încerca împreună să convingă suporterii că e urât să judeci omul după culoarea pielii, inclusiv pe teren.

În ajunul meciului amical de pe cel mai cunoscut stadion al capitalei spaniole, jucat sub lozinca „Una și aceeași piele”, fundașul echipei Real Madrid și al naționalei Spaniei, Dani Carvajal, a insistat că țara sa nu este rasistă.

„Avem un nivel de integrare foarte ridicat”, a spus la o conferință de presă Carvajal, citat de AFP. „Eu provin dintr-un cartier sărac, Leganes, și am crescut cu băieți de toate naționalitățile. Am o mulțime de prieteni cu piele de alte culori”.

Inițiativa unui amical internațional antirasist a venit pe fondul atacurilor rasiste frecvente împotriva unui coleg de echipă de la Real al lui Carvajal: atacantul brazilian Vinicius Junior.

Jucătorul de 23 de ani este insultat constant pe numeroase stadioane din Spania pentru culoarea neagră a pielii. În noiembrie anul trecut, antrenorul lui Real Madrid, Carlo Ancelotti a spus că „din păcate, Vinicius deja s-a obișnuit să fie ofensat”.

Brazilianul a spus recent că injuriile împotriva sa se aud chiar și la meciuri la care nu joacă, de pildă la cel dintre Atletico Madrid și Inter Milano, luna aceasta.

Vinicius însuși a repostat un video în care fanii lui Atletico saltă în grup scandând „Vinicius, cimpanzeul”, după ce cu o zi mai devreme, la un meci al Barcelonei, se scandase „Moarte lui Vinicius”.

Unii din criticii lui Vinicius spun că stilul său de joc mai agresiv – deloc neobișnuit pentru un atacant, de atlfel – au făcut din brazilian o țintă predilectă pentru rasiștii din tribune. El intră adesea în dispute verbal pe teren și a răspuns de multe ori direct provocărilor rasiste venite din public.

Associated Press amintește că momentul când Vinicius a devenit un simbol al luptei antirasiste în fotbalul spaniol a fost în urmă cu un an, când atacantul a fost abuzat verbal de suporterii Valenciei, fiind nevoit să părăsească terenul în lacrimi.

Atunci, formatorii de opinie și autoritățile au lansat o campanie de sprijin pentru jucător, condamnând la scară națională rasismul.

Dar după un an de simpatie și sprijin la nivel oficial, Vinicius continuă să fie insultat de spectatori, aproape la fiecare meci.

Progres fără pedepse nu se poate

„Dacă vor continua să aibă sentimentul că nu pot fi pedepsiți, spectatorii nu-și vor schimba comportamentul”, a declarat Esteban Ibarra, președintele Mișcării Împotriva Intoleranței, Rasismului și Xenofobiei din Spania.

Autoritățile au făcut primii pași în unele incidente legate direct de cazul Vinicius, inclusiv împotriva unor suporteri ai clubului Atletico acuzați că au spânzurat o „mascotă” a jucătorului de un pod rutier la Madrid, anul trecut.

În tribunale se află și alte cazuri de suporteri acuzați că l-au insultat pe Vinicius și alți jucători, dar Spania – cum notează AP – încă nu a avut vreun proces adevărat sub acuzația de rasism în fotbal.

Guvernul de stânga de la Madrid are în subordine o comisie permanentă de combatere a rasismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță în sport. Structura, din care fac parte oficiali din La Liga, autorități și reprezentanții federației de fotbal, a pedepsit deja unele cluburi cu amenzi și jocuri fără spectatori, iar unii suporteri au primit interdicții de participare la meciuri și amenzi substanțiale.

Procurorul Rafael Carlos de Vega a declarat pentru AP că pedepsirea suporterilor rasiști este dificilă mai ales pentru că asemenea fapte se comit de obicei în grupuri mari, dar crede că deja „cazul Vinicius” dă speranțe: „Cu unele excepții, insultele rasiste au devenit mai rare. Oamenii nu mai sunt așa de convinși că pot înjura fără să fie pedepsiți”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG