Linkuri accesibilitate

Specialiștii sunt de un optimism rezervat în privința evoluției pandemiei


După o perioadă de creștere continuă, numărul deceselor provocate de Covid-19 în R. Moldova a început să scadă, la fel ca și numărul cazurilor noi de infectare.

În ultimele șapte zile, s-au înregistrat 252 de decese asociate Covid-19, cu 57 mai puține față de săptămâna precedentă când s-a atestat un record de peste 300 de persoane răpuse de virus.

Specialiștii sunt de un optimism rezervat în privința evoluției pandemiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

Numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 este în scădere a două săptămână consecutiv. În ultimele patru zile au fost raportate sub o mie de cazuri, dar au fost efectuate şi teste mai puţine. Specialiştii atenționează că este prematur să se creadă că virusul bate în retragere şi îndeamnă la respectarea în continuare a regulilor sanitare.

Pe fondul diminuării numărului de noi infectări şi scăderea presiunii de pe instituţiile medicale, autorităţile municipiului Chişinău au anunţat că vor sista gradual activitatea unor spitale cu profil Covid. Pe parcursul acestei săptămâni peste 250 de paturi din două instituţii medicale -Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie şi Spitalul Clinic Municipal nr.1 - vor fi scoase din circuitul Covid, a anunţat primarul general Ion Ceban:

„În celelalte spitale municipale urmează să diminuăm gradual numărul de paturi şi să ajungem la situaţia obiţnuită. Ne dorim foarte mult ca spitalele municipale treptat să revină la profilurile de până la pandemie. Să fie reactivate secţiile medicale specializate pentru pacienţi cu maladii cronice şi să găsim o soluţie pentru tratamentul de reabilitare post-Covid prin asigurarea secţiolor specializate de recuperare.”

Ion Ceban a precizat că dacă situaţia epidemiologică se va înrăutăţi, în luna mai, aşa cum anticipează specialiştii, se va reveni la situația de până acum, adică vor fi consolidate capacităţile spitalelor. Actualmente în instituţiile medicale din municipiu care tratează pacienţi cu Covid sunt peste 650 de paturi libere. Primarul a mai spus că deşi numărul de noi infectări scade în Chişinău, căruia îi reveneau tradiţional peste jumătate din cazuri confirmate zilnic, incidenţa rămâne înaltă. Cota cazurilor grave e în continuare mare, iar secţiile de terapie intensivă şi reanimare rămân aglomerate.

Profesor unviersitar Constantin Spînu
Profesor unviersitar Constantin Spînu

Profesorul universitar Constantin Spînu, şef de direcţie în cadrul ANSP, menționează că în ultima săptămâna rata de contagiozitate, care spune câte persoane sănătoase poate infecta una bolnavă, a coborât sub un procent limita la care pandemia este considerată sub control. E o tendinţă mică de scădere, dar care poate fi menținută prin trei pârghii: vaccinarea în masă a populaţiei cu serurile disponibile, utilizarea masivă a testelor rapide pentru depistarea şi izolarea precoce a persoanelor infectate astfel încă să fie ruptă veriga de transmisie şi cea mai la îndemână soluţie este respectarea cu strictețe a restricțiilor sanitare în ajunul sărbătorilor pascale, afirmă Constantin Spînu.

„Aceste restricţii dacă într-adevăr vor fi puse în mişcare, vor fi valorificate în practică, deci acele reguli de bună practică în transportul public, de odihnă în locurile publice nu mai mult de trei persoane, cu măşti, de păstrat distanţa socială, ingiena mânilor, dacă toate aceste restricţii vor fi puse în mişcare în timp şi spaţiu, în special în ajunul sărbătorilor de Paști, putem să avem un impact pozitiv în favoarea noastră. Toţi trebuie să dansăm într-un joc sincronic. Dacă nu vom ţine cont de aceste restricţii, o să avem o sporire de cazuri de boală.”

Experta în sănătate publică Ala Tocarciu atrage atenţia că deşi numărul de noi infectări şi de decese e în scădere, e prematur să se creadă că virusul bate definitiv în retragere:„Suntem pe o pantă descendentă a valului pe care l-am trăit în ultimele peste două luni. Este ceva tipic pentru procesul epidemiologic. Când începe a creşte un val, oamenii intră în alertă, încep să fie mai vigilenți, să respecte nişte măsuri şi asta desigur are un efect, nu imediat, dar în timp, şi valul începe să scadă. Acum este important să păstrăm această responsabilitate, să fim vigilenți. O să avem o tendință de scădere cam până la finele lunii aprilie, începutul lui mai. Dacă nu o să păstrăm vigilenţa, o să avem din nou creşteri. Virusul răspunde la comportamentul nostru.”

XS
SM
MD
LG