Linkuri accesibilitate

Supermarket politic: de 9 Mai, fiecare partid și-a prezentat din nou opțiunile


Ziua de 9 Mai a ilustrat, pe stradă, conflictele politice din Parlament.

Ziua de 9 Mai a prilejuit ca în fiecare an în R. Moldova declarații de politicieni și partide politice despre semnificația evenimentelor din urmă cu 74 de ani – scoțând din nou la lumină interpretări diferite ale istoriei, cu reverberații în luptele politice actuale.

Ziua de 9 Mai și valențele politice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00
Link direct


9 mai e ziua care ar putea ilustra cu prisosință dilemele geopolitice ale Republicii Moldova alimentate cu pricepere de politicieni din diferite tabere. Partidele politice s-au întrecut azi în a marca Ziua Victoriei sau Ziua Europei sau și una și alta de-a valma, în funcție de așteptările electoratului, ingeniozitatea scenariștilor și bugetele disponibile.

Partidele de stânga şi pro-ruse, între ele PSRM, PCRM şi Partidul Şor au pedalat pe tradiționalul spirit militarist, practicat din belșug în Federația Rusă. Partidul Şor şi PSRM au organizat separat marşuri ale Victoriei şi concerte cu interpreţi ruşi. Discursurile liderilor acestor formaţiuni au fost aproape identice, ei folosind neabătut termenul „Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

„Cetăţenii R. Moldova în pofida la toate încercările de interpretări, la unele încercară de a da uitării tot ceea ce înseamnă Războiul pentru apărarea patriei, cetăţenii totuşi califică şi percep această zi ca Ziua Victoriei”, a declarat președintele Igor Dodon la Complexul Memorial Eternitatea, după ce a participat la marșul organizat de PSRM.

O zi mai devreme participând la o recepţie dedicată Zilei Europei, Igor Dodon a folosit prilejul pentru a-și nuanța atitudinea față de Acordul de Asociere cu UE: „Acordul a fost criticat la început, inclusiv de mine, dar la expirarea a cinci ani trebuie să spun sincer că se poate asigura o balanță dintre UE și alți parteneri ai Republicii Moldova”, a spus Igor Dodon.

Partidul Democrat care a decis încă acum doi ani ca Ziua Europei să fie marcată oficial la 9 mai, concomitent cu Ziua Victoriei, a încercat şi în acest an să combine valențele celor două sărbători. Democraţii au organizat în scuarul catedralei festivități sub lozinca „Pace şi prosperitate pentru Moldova”. Deliciul cârcotașilor din presă a fost prânzul soldățesc la care lideri ai PD au consumat, alături de veterani, hrişcă și castraveți murați. „Ziua Victoriei asupra fascismului și Ziua Europei sunt strâns legate: cinstim eroii care au luptat pentru pace și ne gândim la viitorul european al țării noastre”, a spus liderul fracţiunii PD, Pavel Filip.

Blocul politic ACUM a folosit prilejul pentru a-şi reafirma fidelitatea față de opțiunea pro-occidentală marcând „ Ziua Europei”.

„Ziua de 9 mai este una cu semnificație dublă pentru noi. este ziua în care aducem omagiul trecutului comemorându-i pe cei care au luptat pentru pace şi libertate, dar şi ziua în care investim speranțe în viitor, pentru că UE este nu doar o destinație, dar și un model de dezvoltare pe care ni-l dorim”, a spus lidera PAS, Maia Sandu, la un miting organizat în faţa Parlamentului.

Ziua Europei a mai fost marcată azi de două formațiuni unioniste PL şi PUN.

Politologul Dionis Cenuşă constată că principalele partide politice parlamentare au încercat să valorifice contextul geopolitic şi istoric al zilei de 9 mai pentru a-şi reconfirma identitatea politică şi pentru a-şi satisface electoratul.

„Dacă este să ne uităm atent peste mesajele blocului ACUM, reprezentanților PSRM şi PD, atunci vom observa cum fiecare accentuează care le este agenda politică şi geopolitică. Socialiştii pun accent pe relaţia cu Rusia şi respectiv pe importanţa geopolitică a unui dialog strategic cu Rusia. PD încearcă să pedaleze ideea politicii multi-vectoriale în care contează atât relaţia cu estul, cât şi cu Vestul. Iar blocul ACUM vorbeşte foarte mult despre agenda europeană, adică despre necesitatea reintegrării cu familia europeană.”

Istoricul Octavian Ţîcu spunea într-un interviu la postul nostru de radio că instrumentalizare politică a datei de 9 mai a început încă în perioada sovietică, fiind legată de felul în care s-a construit mitologia politică în jurul acestei date. Istoricul mai observă că fiecare din actorii politici își urmează în această zi o agendă, pornind, pe de o parte de la electoratul pe care îl reprezintă, pe de altă parte de la interesele politice de a rămâne la putere sau de a accede la putere.

Comentatorul Vlad Ţurcanu notează, într-un editorial pe podul.ro, că pe 9 mai, când Europa sărbătorește pacea și unitatea pe continent, iar România a găzduit la Sibiu summit-ul Uniunii Europene, la Chișinău s-a marcat cu fast Ziua Victoriei. „E indicele care arată cât de puțin a evoluat Republica Moldova, în gândirea ei colectivă și viziunea sa politică, de la statutul de colonie sovietică la cel de subiect de drept internațional”, crede Ţurcanu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG