Linkuri accesibilitate

România: spitalizarea bolnavilor cronici redusă la jumătate, efect colateral al pandemiei


Pe fundalul pandemiei de Covid-19, în România, spitalizarea bolnavilor cronici a scăzut cu 50%, cea a bolnavilor HIV cu 80%

Raportul Impactul pandemiei Covid-19 asupra bolnavilor cronici la servicii medicale în România”, publicat de Fundația „ Romanian Angel Appeal” și Observatorul Român de Sănătate arată că numărul spitalizărilor la nivel național în primele șase luni ale pandemiei a scăzut dramatic: cu 48% mai puține comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai afectați sunt bolnavii de HIV-SIDA și cei cu diabet.

Scăderea este cauzată de îngreunarea accesului la servicii medicale pentru bolnavii cronici pe fondul măsurilor luate în contextul pandemiei.

51%, 75% și 82% sunt procentele care cuantifică dezastrul privind îngrijirile medicale primite, acreditarea spitalelor suport Covid și opinia medicilor de familie cu privire la impactul pandemiei asupra accesul bolnavilor cronici la servicii medicale.

Astfel,

  • Peste jumătate (51%) dintre bolnavii cronici chestionați consideră că pandemia COVID-19 a avut un impact negativ asupra calității îngrijirilor medicale primite.
  • 42% este scăderea medie a spitalizărilor pentru afecțiunile oncologice și 74% pentru HIV-SIDA.

Mai multe detalii : romania.europalibera.org

Autorii raportului fac un apel către autoritățile centrale și locale să găsească soluții, inovative și adecvate, care să îmbine gestionarea pandemiei coronavirus cu asigurarea continuității îngrijirilor medicale pentru celelalte boli cronice, a campaniilor de screening și a inițiativelor de vaccinare și prevenție.

În caz contrar, spun aceștia pandemia de coronavirus va avea un impact considerabil asupra bolnavilor cronici din România ducând la deteriorarea stării lor de sănătate și la creșterea presiunii asupra unui sistem medical oricum suprasolicitat.

XS
SM
MD
LG