Associated Press a relatat că sportivii palestinienii și-au croit drumul printr-o mare de oameni, declarând reporterilor că prezența lor va avea valoare simbolică, pe fondul războiului dintre Israel și Hamas, soldat cu peste 39.000 de morți de palestinieni.
Sportivii, suporterii lor din Franța și politicienii prezenți au îndemnat țara-gazdă a Jocurilor Olimpice să recunoască statul palestinian, iar unii și-au exprimat indignarea că la competiție participă Israelul, în ciuda a ceea ce criticii lui numesc „crimele de război” comise în Gaza.
„Franța nu recunoaște Palestina ca stat, de asta sunt aici, să port acest drapel”, a spus Yazan Al-Bawwab, un înotător palestinian născut în Arabia Saudită, citat de Associated Press. „Noi nu suntem tratați ca ființe umane, de asta venim aici, să vadă toți că suntem oameni ca toți oamenii”.
Israelienii, păziți non-stop
Organizatorii Jocurilor Olimpice care încep vineri la Paris au spus că vor asigura paza continuă a delegației olimpice israeliene, pe fondul temerilor că prezența sportivilor va prilejui proteste pro-palestiniene în metropola franceză.
Într-un semnal că animozitățile sunt profunde, imnul național al Israelului a fost huiduit la un meci de fotbal ținut miercuri, pe stadionul Parc de Prince, cu echipa din Mali. (Competiția fotbalistică, în faza grupelor, a început înaintea deschiderii oficiale a Jocurilor.)
AP a relatat că jucătorii israelieni au sosit la stadion însoțiți de o forță de securitate impresionantă, iar ministrul de Interne Gérald Darmanin și șeful poliției Laurent Nunez au fost de față.
„Suntem datori cu această siguranță în fața lumii întregi”, a explicat ministrul.
„Numai despre fotbal!”
Organizatorii Jocurilor și Comitetul Internațional Olimpic (CIO) au respins categoric chemările la interzicerea participării Israelului, ca răspuns la ceea ce fac trupele lui în Gaza.
Într-o declarație pentru AP, ambasada israeliană din Paris a salutat participarea țării la Jocuri, spunând că este just ca „politica să fie separată de sport”.
În aceeași declarație, este salutată „participarea tuturor celorlalte delegații”, într-o posibilă referință la palestinieni.
Criticii Israelului spun că organizatorii și CIO au dat dovadă de „standarde duble”, întrucât Rusia, invadatoarea din Ucraina, nu a fost lăsată să participe.
Istoria olimpiadelor moderne a fost întunecată de tragedia din 1972, de la Munchen, unde 11 sportivi olimpici israelieni au fost uciși de un comando palestinian, după ce forțele de securitate germane nu au reușit să-i apere.
Într-o relatare de la cartierul general al sportivilor israelieni de lângă Paris, agenția Reuters a scris că ei se străduiesc să pară relaxați, dar tensiunea „se simte în aer”. După meciul de fotbal cu huiduieli, membrii delegației însărcinați cu contactele cu presa au strigat „numai fotbal” când unii reporteri au vrut să întrebe despre politică.
„Am venit aici să învingem și să realizăm ceva, și sunt foarte motivați”, a spus mijlocașul Omri Gandelman, de la clubul belgian Gent. „Avem ceva de făcut”.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te