Linkuri accesibilitate

„Stabilizați în virus, dar pe vârful, nu la poalele muntelui” - experta Ala Tocarciuc despre optimismul autorităților medicale


Autoritățile medicale au spus vineri că răspândirea infecției de coronavirus este pe cale să se stabilizeze, după câteva săptămâni, de luna trecută, când numărul de cazuri noi a fost deosebit de înalt. În ultimele două săptâmâni tendința s-a îmbunătățit și probabil se va menține, a declarat șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, într-o conferință de presă, alături de ministra sănătății, Viorica Dumbrăvanu. Dar, în timp ce guvernul spune că face ce trebuie, rata de contagiozitate rămâne peste limita la care pandemia este considerată sub control. Iar tot mai multe țări europene au pus R. Moldova pe o listă a țărilor de risc și au restricționat intrarea cetățenilor moldoveni.

Link direct

Ultima decizie a comisiei naționale extraordinare de sănătate a fost nu să oprească - intenția era din 15 iulie - ci să prelungească starea de alertă în sănătate publică, până la sfârșit de lună. În același timp, tot mai multe state ale lumii – prima Italia și cel mai recent Bulgaria – au inclus, rând pe rând, în ultimele două săptămâni, R. Moldova în lista țărilor cu risc sporit de contaminare, iar accesul cetățenilor moldoveni pe teritoriile lor a fost restricționat sau total interzis.

Cu toate acestea, vorbind azi la tradițională conferință de vineri de la ministerul sănătății, Nicolae Furtună a spus:

Moldova, Nicolae Furtună, 9 martie 2020
Moldova, Nicolae Furtună, 9 martie 2020

„Bănuim că o să avem un trend de stabilizare a procesului: după trei săptămâni de cifre înalte am avut două săptămâni cu incidență similară, numărul de cazuri, fiind în descreștere constantă, numărul de teste rămâne constant în limita de 2000, avem oscilații destul de pronunțate a ratei de contagiozitate - aceasta e de peste 1”.

Ar putea cifrele – pretins mai bune - invocate de șeful epidemiologilor constitui o știre bună măcar pentru viitor, care să ducă la reprimarea virusului, iar odată cu asta - și la ieșirea din izolarea internațională cauzată de virus a cetățenilor moldoveni?

Ala Tocarciuc, experta internațională în politici de sănătate, căreia restricțiile determinate de coronavirus i-au și dat recent peste cap o deplasare în străinătate, se declară sceptică:

„Putem să folosim termenul stabilizare, dar e o stabilizare pe vârful muntelui, nu la poalele lui, dacă e să folosim o metaforă. Deci, suntem stabil cu număr mare de infactați și nu facem nimic ca el să scadă. Noi nu oprim contaminarea, ci doar acordăm asistență medicală celor deja contaminați. Dacă autoritățile se informează din surse sigure, nu ar avea motiv să creadă că virusul va trece de la sine, pentru că el nu va trece de la sine.”

Parlamentara Ruxanda Glavan, o fostă ministră a sănătății care reprezintă acum formațiunea Pro Moldova, spune, după mai multe încercări nereușite ale opoziției parlamentare de a forța autoritățile la o schimbare de tactică în lupta cu virusul, ultima fiind o intenție de a o demite prin moțiune pe ministra sănătății - că problemele nici nu au fost recunoscute, dar nici înlăturate, motiv din care virusul nu poate bate în retragere în R. Moldova, pentru că asta ar însemana să se contrazică pe sine însuși:

„Oamenii de la guvernare nu vor să-și schimbe poziționarea față de ce au generat până acum – ei nu vor să-și recunoască greșelile, neagă cu vehemență realitatea, iar realitatea este tristă – avem o explozie de cazuri. Dar politicienii moldoveni nu-i pot influența pe cei din alte state, care iau decizii funcție de realitățile pe care le văd în R. Moldova. Cetățenii trebuie să se înarmeze cu răbdare, pentru că, atâta timp cât autorităpțile nu-și vor recunoaște erorile și le vor corecta, va continua această debandadă.”

Printre acțiunile care ar putea opri, dacă ar fi aplicate, virusul, Glavan numește din nou testarea masivă a cadrelor medicale, urmată de cea a contacților, iar Ala Tocarciuc, întrebată de același lucru, adaugă și alte câteva măsuri, inspirate deja din realitățile de ultimă oră:

Noi, verbal, poate îi izolăm, dar nu-i controlăm...

„Avem din nou cazuri de import. Acei oameni trec frontiera. În Elveția, dacă treci hrontiera, esti obligat să stai în carantină 14 zile – îți încarcă aplicația în telefon și ești urmărit, iar dacă ieși din casă, ești amendat cu 10000 de franci. Noi, verbal, poate îi izolăm, dar nu-i controlăm și idee nu avem dacă el este izolat. Apoi, alt acanal ar fi copntacții. Dacă cineva face covid, toți cei care au fost în contact cu el timp de două săptămâni, ar trebui izolați, cel puțin, dacă nu putem să-i testăm. Ca să rupem lanțurile. Dar noi nu le rupem.”

Ala Nemerenco, fosta șefă de la sănătate din guvernul Sandu, care critică de la bun început modul de intervenție în criza sanitară a guvernului Chicu, cel mai recent a pus la îndoială felul cum se pregătesc autoritățile de redeschiderea școlilor după epidemie. Interesant e că fosta ministră tratează cu neîncredere și rata de contagiozitate, adică de reproducere a virusului, cu care operează cei de la sănătate.

Azi, spune Furtună, această rată ar fi de 1,02. La început de aprilie, era de 2,6. La o diminuare atât de mare, afirmă Nemerenco, și numărul de îmbolnăviri ar fi trebuit să se diminueze drastic, dar s-a întâmplat invers – o nouă dovadă, spune ea, că statisticile autorităților nu ar sta în picioare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG