Linkuri accesibilitate

Unde se odihnesc moldovenii pe timp de pandemie


Vacanța de vară din acest an, în condiții de pandemie de coronavirus, va arăta diferit decât în anii precedenți. Pentru cetățenii moldoveni majoritatea țărilor rămân inaccesibile. Astăzi, Italia a anunțat că nu va permite intrarea sau tranzitarea celor din R. Moldova din cauza numărului mare de contaminări, zborurile fiind suspendate. Austria, un alt exemplu, recomandă cetățenilor săi să evite călătoriile în R. Moldova. Ucraina vecină impune carantina de două săptămâni tuturor celor care vin din R. Moldova, iar pe teritoriul României pot intra doar câteva categorii de persoane. Doar spre Turcia cetățenii moldoveni pot lua, din data de 1 iulie, avioanele de curse regulate sau charter. Tot mai mulți oameni sunt conștienți că, în acest an, vacanța o vor petrece în țară, iar agențiile de turism încearcă din mers să-și ajusteze ofertele.

Unde se odihnesc moldovenii pe timp de pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00
Link direct

În loc de Roma, Barcelona sau Varna mulți cetățeni moldoveni în această vară vor alege drept destinații turistice Vadul lui Vodă, Soroca sau Văleni, locații din țară. În pofida impresiei înșelătoare că odată cu ridicarea unor restricții se reinstalează libertatea de altă dată, devine aproape imposibil de a ajunge barem la Odesa sau Constanța.

Pentru a li se permite intrarea în Ucraina, călătorii trebuie să aibă o asigurare medicală ce acoperă eventualul tratament de coronavirus și mai sunt obligați să stea în regim de autoizolare timp de 14 zile. Și în România cetățenii moldoveni sunt trecuți pe culoarul roșu. Au șanse doar acei care au rude apropiate cetățeni români sau membri ai familiilor cu cetățenie UE, cu rezidență în România. Câteva categorii de oameni, precum cadre medicale sau transportatori, în interes de serviciu, sunt considerați excepție de la regulă. Deocamdată a fost scoasă obligația de a sta în carantina două săptămâni, dar există posibilitatea reintroducerii acesteia, în funcție de evoluțiile epidemiologice din România, precizează Ambasada României într-un comunicat de presă. (Mai multe despre alte țări vezi aici)

În asemenea condiții, cei din domeniu au venit cu oferte de drumeții prin țară. Ei speră ca măcar în perioada august-octombrie turismul să prindă viață, chiar și în condiții de pandemie.

Stanislava Crivceanschi, manager turism intern la o agenție din Chișinău, spune că pe lângă tradiționalele vinării clienților li se propune master-clasuri culinare la Butuceni sau Puhoi, activități la o prisacă de lângă Călărași ori excursie la cimitirul evreiesc și împrejurimile de la Vadul Rașcov. Acum tururile se fac mai mult pentru o zi sau pe weekend în cazul celor care doresc să se oprească la o anumită pensiune. Oamenii încă se mai tem să meargă în grupuri mari, mai mult călătoresc cu familia, constată Stanislava Crivceanschi.

#NEAMPORNIT prin Moldova
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00

„Noi am lucrat până acum mai mult cu partenerii străini care veneau în R. Moldova. Din cauza că acum hotarul e închis, am schimbat puțin tactica și am zis să ne focusăm pe cei locali. Încercăm să le dăm același experiențe și activități și să introducem anumite zone, mai mult rurale, mai mult din nordul țării. Să le oferim diferite activități, cum ar fi zborul cu balonul, lecții de împușcat, lecții cu tirul, diferite experiențe, de exemplu, off road la Orheiul Vechi. Să includem turistul nu doar să călătorească și să vadă, dar și să participe la unele experiențe”.

Din punctul de vedere al directorului pe cercetare de la compania sociologică și de marketing Magenta, Andrei Ciobanu, turiștii moldoveni atunci când călătoresc prin țară vor să aibă prețuri mai mici decât peste hotare, deși așteptările sunt aceleași. Magenta a realizat în luna mai un sondaj în care a încercat să afle dacă oamenii ar fi predispuși să ia la pas propria țară, date fiind noile condiții. El spune că pandemia i-a făcut pe operatorii de turism să realizeze că cetățenii din țară oferă potențial de creștere în lipsa străinilor, pe care erau focusați.

Noi credem că o să crească turismul local...

Cercetarea, realizată în cadrul campaniei „Ne-am pornit” a Agenției de Investiții, a arătat mai mult necesitatea informării decât a creării infrastructurii necesare, afirmă Andrei Ciobanu. Altfel spus, sunt multe destinații ce merită vizitate, dar despre care oamenii nu cunosc că există.

„Studiul cuprinde persoanele cu vârsta între 25 și 55 de ani. Jumătate din ei fac parte din segmentul entuziaștilor. Noi credem că o să crească turismul local, adică oamenii pur și simplu o să vrea să iasă măcar undeva, dacă nu mai merg la mare peste hotare, o să încerce să descopere locurile de la noi”.

Studiul realizat de compania Magenta a arătat că aproape jumătate din respondenți își organizează singuri excursiile, puțin mai mult de o treime apelează la agenții, aproape 2/3 preferă odihna activă. În același timp, aproape fiecare al patrulea spune că nu găsește activități interesante în cadrul locurilor vizitate. Profilul turiștilor a ajuns la agenții și pensiuni și urmează să-i ajute pe cei din domeniu pentru a crea pachete pe potriva așteptărilor. Până se vor redeschide hotarele, oamenii oricum vor avea nevoie de vacanțe pentru care de regulă au puși bani deoparte.

Previous Next

XS
SM
MD
LG