Linkuri accesibilitate

Unde pot călători cetățenii R. Moldova


Pașaport moldovenesc

Cetățenii moldoveni care vor să plece în unul dintre statele vecine, Ucraina sau România, trebuie să țină cont că în ambele țări se păstrează regimul de autoizolare, timp de 14 zile la intrarea în țară. Mai mult, intrarea și aflarea pe teritoriul Ucrainei este permisă cetățenilor Republicii Moldova doar în cazul prezentării poliței de asigurare care acoperă cheltuielile legate de tratarea COVID-19, transmite IPN cu referire la datele privind accesul cetățenilor moldoveni pe teritoriul altor state, actualizate pe 3 iulie.

Intrarea în Bulgaria a cetățenilor statelor terțe, inclusiv ai Republicii Moldova, este interzisă până la 15 iulie, inclusiv cu scop de tranzit.

În cazul Franței, restricțiile de călătorie sunt menținute și după data de 1 iulie. Excepție prezintă persoanele cu titlu de sejur francez sau cu contract de muncă, de chirie și asigurare medicală, studenții înregistrați la studii, persoanele care urmează tratament medical.

În Germania, cetățenii moldoveni pot călători doar dacă există motive întemeiate care urmează a fi certificate la intrarea în țară. Și anume, dacă au permis de ședere/ domiciliu legal; contract de muncă în domenii vitale precum cel al sănătății, industria alimentară, transport de mărfuri etc.

Autoritățile italiene au prelungit și ele din 1 iulie restricțiile de intrare pe teritoriul Italiei pentru cetățenii moldoveni. Cetățenii Republicii Moldova care dețin un permis de ședere/ reședință, contract de muncă sau au motive serioase legate de sănătate pot intra în Italia cu respectarea anumitor condiții. Ei trebuie să furnizeze transportatorului o declarație pe proprie răspundere în care specifică în detalii motivele călătoriei (legate de sănătate, muncă sau urgență absolută )

Deocamdată se menține interdicția de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul statului Israel, până la 1 august, ca și restricțiile de intrare pe teritoriul Federației Ruse.

Cetățenii Republicii Moldova pot intra în Turcia pe cale terestră, maritimă și aeriană. Zborurile dintre Republica Moldova și Republica Turcia au fost reluate din data de 1 iulie. Pasagerii aeronavelor sunt obligați să poarte mască în timpul aflării în aeronavă și la aeroport.

Moldovenii pot călători în Cehia doar în cazul în care dețin viză de lung sejur, permis de ședere temporar sau permanent, un contract de muncă perfectat după anularea stării de urgență (17 mai 2020). De asemenea, la intrare este necesară prezentarea unui certificat privind testul COVID-19 negativ sau urmează să respecte regimul de autoizolare de 14 zile. Călătoriile în scop turistic sau vizite de scurtă ședere pentru cetățenii moldoveni nu sunt posibile în acest moment.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG