Linkuri accesibilitate

Numere neutre de înmatriculare: șoferii din stânga Nistrului mai au o lună pentru schimbarea numerelor și permisului


Regiunea transnistreană, podul peste Nistru între Tiraspol și Bender, 28 februarie 2021.

Biroul de reintegrare din Guvernul de la Chişinău reamintește că șoferii din regiunea transnistreană care vor să meargă în Ucraina după data de 1 septembrie mai au o lună la dispoziție pentru a-și obține numere de înmatriculare neutre și permis moldovenesc.

Prevederea ar fi trebuit să intre în vigoare încă la începutul acestui an, pe 15 ianuarie, însă Guvernul de la Chişinău a cerut Ucrainei să amâne acest termen până în toamnă, spunând că șoferii transnistreni nu au fost suficient informați despre această schimbare.

Cele două puncte de înmatriculare de la Tiraspol și Râbnița și-au început activitatea la 01 septembrie 2018, iar până în aprilie 2021 4778 de mașini transnistrene au obținut numere neutre, iar 11366 de șoferi și-au preschimbat permisul de conducere transnistrean în unul moldovenesc, ceea ce însemnă aproape o treime din numărul total de 36 de mii de permise deţinute de locuitorii din regiune, conform datelor Agenţiei Servicii Publice.

Tiraspolul a protestat împotriva acestei decizii a Chişinăului și Kievului, acuzând autoritățile moldovene de presiuni politice. „Aceste planuri de introducere a sancțiunilor încalcă principiile din procesul de negocieri și lovesc în drepturile omului. Chişinăul vrea să mai creeze încă o problemă pentru oameni. Sarcina noastră este să nu permitem punerea în aplicare a acestor măsuri restrictive”, a declarat negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, într-un interviu pentru postul oficial de televiziune din regiune.

O analiză pe subiectul plăcuțelor neutre pentru regiunea transnistreană, semnată de fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea, spune că tergiversarea de către Chişinău a deciziei privind neadmiterea în traficul internațional a mașinilor care nu au o înmatriculare legală nu face decât să alimenteze speranțe neîntemeiate ale Tiraspolului de păstrare a status-quo-ului, perpetuând astfel starea de incertitudine și ilegalitate.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG