Linkuri accesibilitate

Stare de Urgenţă pentru încă 45 de zile? | Ion Ceban despre o nouă scumpire: Avem vremuri bune!


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Ştirile presei moldovene

  • Starea de urgență în R. Moldova ar putea fi extinsă cu încă 45 de zile, începând cu 24 iunie, citim în Ziarul de Gardă. Propunerea în acest sens a fost aprobată urmare a examinării raportului privind necesitatea prelungirii stării de urgență, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată pe 21 iunie de prim-ministra Natalia Gavrilița.
  • Potrivit Raportului, necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de riscurile persistente în privința securității aprovizionării R. Moldova cu resurse energetice, impactului asupra domeniului transporturilor, asigurării energetice a țării, securității la frontieră și gestiunii fluxului de refugiați.
  • Tarifele pentru colectarea, transportarea și depozitarea deșeurilor municipale au fost majorate, scrie Newsmaker.md. O decizie în acest sens a fost luată, pe 21 iunie, de Consiliul Municipal Chișinău. „Ce să facem? Avem vremuri bune”, a comentat noile majorări primarul de Chișinău, Ion Ceban. Bunăoară, noul tarif lunar propus de Regia „Autosalubritate” pentru o persoană fizică de la bloc e de 17,5 lei, față de 9,25 lei cât este acum.
  • Ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a discutat telefonic cu ministrul afacerilor externe al Regatului Danemarcei Jeppe Kofod, citim în Jurnal.md. Cei doi miniștri s-au axat prioritar pe statutul de candidat la UE pentru RM. „Am exprimat recunoștință pentru susținerea de către Danemarca a Opiniei Comisiei Europene de a ne acorda acest statut. Sprijinul fiecărui stat membru al UE este crucial în această perioadă și depunem eforturi diplomatice împreună cu echipa de la Președinție, Guvern și Parlament”, a menționat Nicu Popescu
  • Băncile moldovenești și-au dublat profitul în primele cinci luni ale anului, în disonanță cu majoritatea ramurilor economiei moldovenești, afectate grav de crizele din acest an, citim în Anticoruptie.md. Performanța băncilor s-a datorat veniturilor mai mari, obținute din dobânzile la credite, din comisioanele bancare majorate și din diferența de curs valutar, la fel mai mare. Cele 11 bănci au acumulat un profit de 1,43 miliarde de lei în ianuarie-mai curent, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.
  • Pe 19 iunie, o fundație medicală din Moldova lansează proiectul „Grijă pentru colegi și familiile lor”, în susținerea familiilor medicilor și ale asistenților medicali din țară, scrie Agora.md. Inițiativa este o continuare a programului „Grijă pentru colegi” și va oferi suport medical specializat gratuit pentru copiii din familiile cadrelor medicale aflate în dificultate și care necesită investigații de sănătate. Programul se va desfășura pe parcursul următorului an calendaristic și este implementat exclusiv cu suportul financiar al spitalului privat, care a creat fundația. Echipa de medici din această instituție se implică în proiect în bază de voluntariat.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina şi un editorial al Maiei Sandu preluat de presa internaţională: „Se spune că istoria se repetă. R. Moldova a fost întotdeauna un pământ european prins în bătălii geopolitice. Acum, mizăm pe susținerea dumneavoastră pentru a readuce Moldova în marea familie europeană”, scrie Sandu în editorialul sus-pomenit.
  • Cea mai comentată postare pe Facebook e a Ziarului de Gardă: Redactorul-șef al publicației independente din Rusia Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace 2021, și-a vândut la licitație medalia pentru suma de 103,5 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina.
  • Pe Instagram TV8.md scrie: Diplomele de studii pentru toate nivelurile de învățământ, emise în R. Moldova, vor fi recunoscute și în România. Potrivit Ambasadei României în Republica Moldova, acordul a intrat în vigoare pe 20 iunie.
  • Tot pe Instagram TV8 ne spune că accizele la motorina utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de Executiv, în cuantum de până la 100%. Decizia a fost anunțată pe 20 iunie, de prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul ședinței de lucru cu reprezentanții unei asociații de fermieri și agricultori, organizată la Guvern.

XS
SM
MD
LG