Linkuri accesibilitate

Stare de urgență declarată de Letonia la granița cu Belarus, din cauza migranților ilegali


Migranți din Irak, în tabăra de refugiați din satul Verebiejai din Lituania
Migranți din Irak, în tabăra de refugiați din satul Verebiejai din Lituania

Letonia a declarat stare de urgență la granița sa cu Republica Belarus pentru a împiedica intrarea imigranților ilegali, iar parlamentul Lituaniei examinează construcția în același scop a unui gard de metal de sute de kilometri, pe fundalul acuzațiilor că regimul de la Minsk aduce premeditat imigranți din Irak pentru a-i trimite în țările Uniunii Europene.

Starea de urgență anunțată în Letonia urmează să înceapă la 11 august și să dureze până pe 10 noiembrie. Ea va permite armatei și poliției să ofere ajutor forțelor de grăniceri în apărarea frontierei de 175 de kilometri cu Belarusul.

În Lituania, care se confruntă cel mai acut, de câteva luni, cu un influx de imigranți, Parlamentul a început dezbaterile asupra propunerii de a aproba construcția unui gard de metal de patru metri înălțime, fortificat cu sârmă ghimpată, pe o lungime de 508 de kilometri din cei 670 ai graniței lituaniano-belaruse.

Uniunea Europeană a anunțat, tot la 10 august, că numărul traversărilor ilegale în Lituania a scăzut brusc în ultimele zile, după ce Irakul a suspendat zborurile de pasageri de la Bagdad la Minsk. Bruxellesul spune că trimiterea imigranților ilegali către membrele sale baltice, dar și către Polonia, este reacția regimului Lukașenka la sancțiunile europene impuse Minskului pentru reprimarea protestelor pro-democrație.

XS
SM
MD
LG