Linkuri accesibilitate

Stare de urgență cu doi de „dacă”


Majoritatea parlamentară în frunte cu socialiștii este gata să anuleze la loc starea de urgență abia introdusă pentru lupta cu pandemia, a declat pe neașteptate liderul socialist Igor Dodon, pe 7 aprilie, și a adăugat doi de dacă.

Primul dacă: starea de urgență este ridicată dacă în țară sunt aduse sute de mii de doze de vaccin, sunt vaccinate sute de mii de persoane, iar pandemia începe să scadă.

Al doilea dacă: starea de urgență este ridicată dacă președinta Maia Sandu se resemnează și desemnează un premier dorit de socialiști, așa încât să se instaleze un guvern nou și să nu mai fie nevoie de dozolvarea parlamentului și de alegeri parlamentare anticipate.

„Aha!”, au exclamat la auzul acestei declarații a lui Dodon adepți ai președintei Maiei Sandu, care au spus mereu că starea de urgență a fost introdusă pe 1 aprilie nu de dragul luptei cu pandemia, ci pentru a o împiedica pe președintă să dizolve parlamentul. În condițiile stării de urgență, parlamentul nu poate fi dizolvat.

Dodon a respins aceste argumente și a spus că nu sunt adevărate: starea de urgență a fost introdusă nu pentru a o împiedica pe Maia Sandu să dizolve parlamentul, ci pentru a-i da guvernului interimar al premierului Aureliu Ciocoi mai multe împuternciri. Aceste împuternciri îi permit să introducă un lockdown, dar guvernul interimar nu va introduce un lockdown (căci „lockdown în Moldova nu va fi”, după cum repetă tot Dodon). Împuternicirile îi trebuie guvernului interimar, care altfel le are reduse, ca să poată să lupte cu pandemia, să poată să cumpere vaccinuri, să poată să aloce fonduri unde este nevoie. Cu instalarea unui guvern nou al majorității în frunte cu socialiștii, nu ar mai fi nevoie de niciun fel de împuterniciri sporite, un asemenea guvern urmând să fie prin definiție plenipotențiar și, prin urmare, nu va mai fi nevoie nici de starea de urgență… Mai pe scurt, ceva în sensul acesta.

Și, în tot cazul, niciunul din cei doi de dacă nu pare realist.

V-ar mai putea interesa:

Fostul nu e Fost destul, dacă nu-și face partid

Igor Dodon are o poziție principială, chiar mai multe

Fără imunitate pe timp de pandemie

Previous Next

XS
SM
MD
LG