Linkuri accesibilitate

Starea de urgență în sănătate publică, extinsă în R.Moldova până pe 15 martie


Autoritățile de la Chișinău au extins starea de urgență în sănătate publică în Republica Moldova până pe 15 martie, în legătură cu prezența tulpinii Omicron a coronavirusului de tip nou.

Totodată, începând cu 17 ianuarie, se revine la un regim mai strict de intrare în Republica Moldova (indiferent de țara de proveniență), în baza unuia din următoarele documente: certificat de vaccinare, test PCR sau rapid efectuat cu 72 de ore, respectiv 48 de ore, înainte de îmbarcare sau de intrare în țară (în funcție de mijlocul de transport utilizat), concluzia medicală confirmativă de trecere prin boală sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19.

Autoritățile sanitare spun că numărul de cazuri de covid a crescut cu 77% în prima săptămână a anului 2022 față de săptămâna anterioară, ceea ce le-a determinat să treacă municipiul Chișinău în pragul de alertă portocaliu.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a mai decis în ședința sa de joi, 13 ianuarie, să instituie măsuri suplimentare de protecție. Astfel, potrivit unui comunicat de presă de la Guvern, începând cu 17 ianuarie, în localitățile aflate în pragul de alertă portocaliu deservirea clienților în unitățile de alimentație publică va fi permisă numai cu prezentarea certificatului COVID-19, în limita a 75 la sută din capacitate. Evenimentele private (mese festive, petreceri corporative, nunți, botezuri) cu 25 sau mai mulți participanți vor fi în continuare permise numai cu prezentarea de către aceștia a certificatului COVID-19, în pragurile de alertă verde și galben.

În pragurile de alertă portocaliu și roșu, regulile privind evenimentele private nu se schimbă: astfel, în pragul portocaliu acestea se permit doar cu prezentarea de către participanți a certificatului COVID-19, iar în pragul de alertă roșu rămân interzise. Pentru prevenirea aglomerației, în situația pragului de alertă roșu, accesul în Aeroportul Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor.

Potrivit comunicatului, în cadrul discuțiilor de la ședința CNESP a fost abordată și posibilitatea extinderii sferei de utilizare a certificatului COVID-19 în alte domenii de activitate, urmând ca acest subiect să facă obiectul unor consultări între Guvern și mediul de afaceri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG