„Alegerile anticipate în Republica Moldova reprezintă singura cale spre o majoritate parlamentară care să susțină un guvern al reformelor”, afirmă europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, citat de Radio Chișinău. El a subliniat că cetățenii Republicii Moldova au transmis clar la ultimele alegeri prezidențiale că vor reforme, modernizare, justiție independentă, respectarea statului de drept și apropierea de Uniunea Europeană. Totodată, europarlamentarul a acuzat actuala majoritate parlamentară de la Chișinău, formată în jurul lui Igor Dodon, că „acționează netransparent, atacă statul de drept și refuză să susțină un guvern reformator, proeuropean, pro-justiție și pro-stat de drept”.
IPN citează expertul politic, Ion Tăbârță, care afirmă că starea de urgență a fost folosită în scopuri exclusiv politice pentru a tergiversa dizolvarea Legislativului. Potrivit expertului, instituirea stării de urgență nu ar avea legătură cu situația epidemiologică din țară și a fost folosită de PSRM pentru a amâna data alegerilor anticipate.
Despre încrederea în vaccin și avantajele vaccinării scrie Ala Tocarciuc, într-un editorial pentru IPN. Experta în sănătate publică subliniază că este de înțeles, că unii oameni vor simți o anumită anxietate cu privire la administrarea oricărui nou vaccin. Cu toate acestea, în timp ce vaccinul anti-COVID-19 a fost creat și aprobat în mai puțin de un an, precauțiile de siguranță și testare nu au fost neglijate pentru a obține rezultate eficiente, afirmă Tocarciuc. „Beneficiile vaccinării sunt incomparabile și incontestabile. Urmează să depunem eforturi comune ca să creștem încrederea în vaccinare, să aducem cantități suficiente de vaccin în Moldova, și să ne vaccinăm cu toții”, conchide autoarea.
Ziarul de Gardă scrie că statul riscă să piardă două terenuri care valorează, la preț de piață, aproximativ 111 milioane de lei, ambele deținute de Ministerul Afacerilor Interne. Unul dintre ele găzduiește antrenamentele sportivilor care practică tirul cu arcul, iar pe celălalt a fost dezvoltat complexul sportiv „Urban Arena”, se menționează în investigație. „Schema imobiliară a fost pusă în aplicare în momentul în care firmele care au primit în locațiune terenurile, au obținut acordul de a-și înregistra dreptul de proprietate asupra unor imobile, fapt ce le-ar deschide ușa spre privatizarea terenurilor publice la prețuri de chilipir”, se mai scrie în articol. Cel care poate da marea lovitură este un om de afaceri cu relații în lumea sportului și politicii, conectat la fostul secretar general al Partidului Democrat, Constantin Botnari, conchide Ziarul de Gardă.
Noi detalii în dosarul anabolizantelor transportate cu un microbuz al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova se publică pe site-ul Jurnal TV. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale anunță că au fost reținute alte patru persoane responsabile de producerea și livrarea preparatelor către diferite state ale Uniunii Europene, dar și în Federația Rusă. În articol se amintește că în decembrie anul trecut la Postul Vamal Palanca au fost depistate aproximativ 360 de kilograme de anabolizante, cu o valoare de 100 de mii de euro. „Ambasadorul Andrei Neguța a fost rechemat de la Moscova și reținut. El se află acum sub control judiciar, fiind cercetat pentru complicitate”, se scrie în articol.