Statele Unite și Uniunea Europeană au criticat o lege controversată adoptată de Parlamentul Ungariei la 15 iunie, care interzice diseminarea în școli a conținutului considerat de autorități drept promovare a homosexualității și schimbării de sex.
Legea a fost adoptată de partidul de dreapta Fidesz al premierului Viktor Orban, în ciuda unor critici aspre din partea grupurilor pentru drepturile omului și a partidelor de opoziție. Criticii au făcut o paralelă cu legislația discriminatorie din Rusia și au spus că este un atac împotriva drepturilor omului în cazul minorităților sexuale.
Comisara europeană pentru egalitate, Helena Dalli, a avertizat că Uniunea Europeană ar putea reține fonduri europene destinate Ungariei, după modelul folosit în trecut față de șase regiuni poloneze, care s-au declarat „libere de LGBT”. „Mesajul este că, dacă nu susțineți valorile democrației sau egalității împărtășite de Uniunea Europeană, nu aveți dreptul să luați bani pentru proiecte”, a declarat Dalli într-un interviu pentru Reuters.
La Washington, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a spus că noua lege din Ungaria „ridică îngrijorări” cu privire la „libertatea de exprimare”. Jalina Porter a mai spus că legea include restricții care „nu-și au locul într-o societate democratică”.
Legea ungurească a iritat Washingtonul, cu atât mai mult cu cât în Statele Unite este marcată în iunie „pride month”, o lună în care în orașele americane au loc marșurile pride.
La Budapesta, adoptarea legi a fost precedată de un mare miting împotriva ei, care a avut loc luni, în fața Parlamentului, iar partidele opoziției de stânga au boicotat votul.
Nu este clar ce pedepse ar putea fi aplicate celor condamnați pentru încălcarea noii legi. Guvernul Orban a declarat că legislația este necesară pentru a proteja „dreptul copiilor la identitatea lor de gen primită la naștere”.
Naționalistul Orban care promovează un regim neliberal în țara sa se pregătește de alegeri anul viitor și și-a radicalizat discursul față de LGBT și imigranți.
Asociațiile comunității LGBT și apărătorii drepturilor omului au declarat că legea va „călca în picioare drepturile tinerilor homosexuali și transgender”.
Legislația ungurească a fost criticată și de raportoarea Parlamentului European pentru Ungaria, parlamentara franceză din Grupul Verzilor Gwendoline Delbos-Corfield, care a spus că „folosirea protecției copilului ca scuză pentru a ataca persoanele LGBT dăunează tuturor copiilor din Ungaria”.