Linkuri accesibilitate

Statele Unite: Acuzații împotriva unui agent rus pentru o presupusă campanie de influență a Rusiei


Statele Unite au acuzat un cetățean rus că a recrutat grupuri politice din Statele Unite pentru a crea confuzie, a răspândi propagandă pro-rusă și a interveni în alegerile din SUA.

Departamentul de Justiție a declarat la 29 iulie că Aleksandr Viktorovici Ionov a fost numit într-un act de acuzare prin care este acuzat că a lucrat în numele guvernului rus și în colaborare cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) la „campania de influență străină malignă” cel puțin din decembrie 2014 până în martie 2022.

Procurorul general adjunct Matthew Olsen a afirmat că, așa cum arată documentele judiciare, Ionov ar fi orchestrat „o campanie de influență nerușinată, transformând grupuri politice americane și cetățeni americani în instrumente ale guvernului rus".

Departamentul de Justiție nu a spus despre ce grupuri politice americane este vorba, dar a declarat că Ionov a furnizat finanțare și le-a îndrumat să publice propagandă pro-rusă.

Ionov, care nu se află în prezent în arest, este acuzat de conspirație pentru a determina cetățeni americani să acționeze ca agenți ilegali ai guvernului rus. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG