Linkuri accesibilitate

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva ministrului apărării din Cuba


Protestele antiguvernamentale din Havana, Cuba. 11 iulie 2021
Protestele antiguvernamentale din Havana, Cuba. 11 iulie 2021

Statele Unite au impus ieri sancțiuni împotriva ministrului apărării din Cuba și împotriva unei unități a forțelor speciale pentru presupuse încălcări ale drepturilor omului în represiunea împotriva protestelor antiguvernamentale din țara comunistă de la începutul acestei luni. Departamentul Trezoreriei americane a anunțat sancțiunile împotriva ministrului apărării Alvaro Lopez Miera și Brigăzii Naționale Speciale (BNS), o divizie a Ministerului de Interne. Sancțiunile îngheață orice active aparținând lui Lopez Miera și SNB din Statele Unite și interzic oricărui cetățean, rezident sau entitate din Statele Unite să se angajeze financiar cu acestea.

Potrivit Departamentului Trezoreriei, Ministerul Apărării din Cuba și serviciile de securitate au atacat oameni și „în jur de 100 de oameni au fost arestat sau dați dispăruți într-o încercare a regimului de la Havana de a suprima aceste proteste”. O persoană a murit de la izbucnirea protestelor. Președintele american Joe Biden a avertizat că sancțiunile sunt „doar începutul” măsurilor punitive în legătură cu reprimarea protestelor.

Ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, a reacționat pe Twitter, spunând că sancțiunile sunt „nefondate și calomnioase” și a îndemnat Statele Unite să aplice astfel de măsuri în America, unde „zilnic are loc o represiune și poliția comite acte de brutalitate”. Guvernul cubanez a acuzat protestatarii că ar fi „contrarevoluționari” finanțați de Statele Unite care „ar exploata dificultățile economice” cauzate de embargoul american impus regimului comunist de zeci de ani.

XS
SM
MD
LG