Linkuri accesibilitate

Statele Unite cer Chinei să înceteze „demontarea” instituțiilor democratice din Hong Kong


Secretarul de stat american Antony Blinken, Washington, 31 martie 2021.
Secretarul de stat american Antony Blinken, Washington, 31 martie 2021.

Statele Unite au reafirmat miercuri oficial că Hong Kong-ul nu se mai bucură de autonomia promisă de China când a preluat fosta colonie britanică şi nu mai merită un tratament preferențial american, îndemnând Beijing-ul „să înceteze să demonteze instituţiile democratice" din acest teritoriu.

„Vom continua să facem apel la Republica Populară Chineză să-şi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale de a înceta să destructureze instituţiile democratice, autonomia şi statul de drept în Hong Kong; să elibereze toate persoanele deţinuţe incorect în Hong Kong şi să abandoneze toate acţiunile în justiţie împotriva lor; şi să respecte drepturile omului ale tuturor persoanelor din Hong Kong", a declarat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken într-un comunicat.

Marți, Beijingul a impus o reformă radicală a sistemului electoral din Hong Kong care va marginaliza total opoziţia.

În mai, guvernul fostului preşedinte american Donald Trump a declarat deja că fosta colonie britanică nu mai are "gradul înalt de autonomie" garantat de China la momentul retrocedării sale de către Londra, în 1997. În consecinţă, a fost revocat statutul comercial preferenţial de care beneficia Hong Kong-ul.

O lege americană din 2019 prevede ca administrația să informeze în fiecare an Congresul SUA despre starea autonomiei Hong Kong-ului.

XS
SM
MD
LG