Linkuri accesibilitate

Statele Unite cer eliberarea imediată a unui jurnalist al postului nostru de radio, reținut în Crimeea


Vladislav Iesipenko reținut, în Crimeea, de forțele Serviciului rus de Securitate, FSB, martie 2021.
Vladislav Iesipenko reținut, în Crimeea, de forțele Serviciului rus de Securitate, FSB, martie 2021.

Statele Unite au cerut eliberarea corespondentului redacției ucrainene a postului nostru de radio, reținut în peninsula Crimeea, anexată abuziv de Rusia în 2014. Totodată, și-au exprimat îngrijorarea, alături de mai multe organizații pentru drepturile omului, privind tratamentul la care este supus jurnalistul și circumstanțele care au dus la „mărturia publică” făcută de acesta în fața camerelor de televiziune.

„Suntem îngrijorați de relatările că autoritățile ruse de ocupație din Crimeea ar fi recurs la tortură pentru a obține mărturia lui Vladislav Iesipenko” a scris într-un mesaj pe Twitter purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Ned Price.

Pe 6 aprilie, avocatul jurnalistului a relatat că într-o audiere în spatele ușilor închise, Iesipenko a declarat că a fost bătut, supus șocurilor electrice și amenințat cu moartea, ca să „recunoască” faptul că ar fi spionat pentru Ucraina. Iesipenko a fost arestat pe 10 martie. Imediat după declarațiile avocatului, președintele postului nostru de radio, Jamie Fly s-a declarat „revoltat” de informațiile primite, cerând ca jurnalistul să fie „eliberat imediat ca să se poate întoarce la familie, în Ucraina”.

Iesipenko este pasibil de o pedeapsă cu până la șase ani închisoare, după ce Serviciului rus de Securitate, FSB, l-a acuzat nu numai de spionaj dar și de tentativa de a fabrica arme.

XS
SM
MD
LG