Statele Unite au convenit să staționeze „mai mult de 1.000” militari americani în Polonia, într-o încercare de a contraca ceea ce autoritățile de la Varșovia consideră a fi o amenințare din ce in ce mai mare din partea Rusiei.
În declarația comună americano-poloneză semnată de președintele Donald Trump, pe 12 iunie, nu se precizează că ar fi vorba despre o prezență permanentă, ceea ce ar putea relaxa îngrijorările exprimate de Kremlin față de o prezență militară americană mai mare în apropierea frontierei sale de vest.
Președintele Trump a afirmat anterior că sporirea forțelor americane din Polonia ar putea veni în dauna Germaniei, pe care a criticat-o din nou pentru că cheltuiește prea puțin pentru apărarea NATO și prea mult pentru gazul rusesc.
„Vom retrage trupe din Germania sau le-am muta din altă locație. Nu vom desfășura trupe suplimentare în Europa ", a declarat Trump.
Statele Unite au 52.000 de soldați în Germania, a spus președintele american la conferința de presă comuna cu președintele Poloniei, Andzej Duda. Pentagonul a declarat pentru postul nostru de radio că aprovizionarea personalului militar și alte detalii ale acordului „sunt în curs de elaborare”.
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că acordul dintre SUA și Polonia din 12 iunie este "pe deplin în acord cu angajamentele internaționale ale NATO".
„Când lumea se schimbă, trebuie să ne adaptăm pentru a ne asigura că putem continua să ne protejăm toți aliații”, a declarat Stoltenberg.
Aproximativ 4.500 de soldați americani au fost staționați în Polonia prin rotație în ultimii ani, ca răspuns la anexarea Crimeii la Rusia în 2014 și față de sprijinul militar continuu al Moscovei pentru separatiștii din estul Ucrainei.
NATO a plasat separat circa 1200 de militari în Polonia în 2017 ca parte a eforturilor sale de descurajare a intențiilor Rusiei în Europa de Est și a convenit recent să investească 269 milioane de dolari pentru a sprijini forțele americane din Polonia.
Anul trecut, Polonia a propus cheltuieli de două miliarde de dolari pentru a găzdui o divizie permanentă blindată din S.U.A., care are între 10.000 și 15.000 de militari, pentru a-și consolida apărarea .
„Rusia, care a ocupat o parte din Polonia sub țari, își arată din nou chipul imperial” prin acțiunile sale în Ucraina, a declarat președintele polonez Andrzej Duda la conferința de presă comună cu Donald Trump de la Washington.
Polonia va finanța această prezență extinsă, precum și o infrastructură militară suplimentară, inclusiv un sediu divizional din SUA.
Ca reacție la acord, Rusia ar putea încerca să își consolideze prezența militară în Kaliningrad, a declarat postului nostru de radio fostul comandant US Army Europe, locotenentul general Ben Hodges. El a spus că Kremlinul ar putea, de asemenea, să își mărească presiunea asupra Belarusului pentru a permite prezenta trupelor sale în acea țară. Atât Kaliningrad, cât și Belarusul au frontieră cu Polonia.
Deși acordul american semnat pe 12 iunie este mai mic decit cererea inițială a Poloniei, „el ar putea fi suplimentat” în viitor dacă evoluțiile din Europa de Est ar cere-o, a declarat într-un interviu cu Europa Liberă, Eugene Chausovsky, analist pentru Eurasia la Stratfor.
Președintele Trump a confirmat în cadrul conferinței de presă comune cu președintele Poloniei că Varșovia va cumpăra de la Statele Unite aproape trei duzini de avioane de luptă F-35 - în valoare de peste 2,5 miliarde de dolari - precum și o cantitate suplimentară de gaz natural lichefiat de 8 miliarde de dolari.
Polonia încearcă să se desprindă de energia rusă, care reprezintă aproape 70% din importurile sale de gaze. Președintele Andrzej Duda va merge în Houston cu Secretarul Energiei, Rick Perry, pentru a se întâlni cu directorii companiilor americane de energie în timpul vizitei sale de șase zile în Statele Unite.
Washingtonul și Varșovia încearcă să oprească planurile Rusiei de a construi o conductă de gaze de 11 miliarde dolari în Germania
„Noi protejăm Germania de Rusia și Rusia primește miliarde și miliarde de dolari din Germania", a criticat Donald Trump autoritățile germane înainte de întâlnirea sa cu președintele Duda.
Trump a amintit că Germania plătește aproximativ 1% din produsul intern brut pentru apărare, sub pragul de 2% stabilit de membrii NATO în 2014.