Declarația survine după ce Ucraina a spus că rachete rusești au survolat teritoriul celor două țări vecine ceva mai devreme, în aceeași zi.
„Menținem un contact și comunicare strânse cu partenerii noștri moldoveni și aliații români”, le-a spus jurnaliștilor Vedant Patel.
„Într-un sens mai larg, sprijinim suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, la fel ca și neutralitatea ei garantată constituțional”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.
Autoritățile de la Chișinău l-au convocat pe ambasadorul Rusiei in legătură cu noul incident, care repetă o serie de astfel de incidente în trecut.
Romania membră a NATO nu a confirmat vreo incursiune rusească în spațiul său aerian, care ar fi fost prima de la începutul invaziei rusești la scară largă în Ucraina, pe 24 februarie 2022.
Ministerul Apărării moldovean a spus că o rachetă a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra comunei Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra comunei Cosăuți, din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina, în jurul orei 10:18, pe 10 februarie.
Ministerul Apărării mai precizează că, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova.
Și Ministerul român al Apărării a confirmat că sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea. Potrivit instituției, cel mai probabil este vorba de o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze spațiul aerian al României.
Șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, l-a convocat de urgență la Ministerul de Externe pe ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, „pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete rusești”.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, trei rachete de croazieră au survolat ilegal R. Moldova, iar fragmentele a altor trei au fost descoperite în localități din nordul țării (Naslavcea, Briceni, Larga), la granița cu Ucraina.
În ianuarie, președinta Maia Sandu a cerut Occidentului sisteme de monitorizare și apărare a spațiului aerian. Într-un interviu la Europa Liberă, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a precizat că acestea sunt costisitoare și că R. Moldova, nefiind parte a unui bloc militar, nu poate aștepta că partenerii externi pur și simplu i le vor da, mai ales că acum este prioritară înarmarea Ucrainei.
Incidentul din 10 februarie a coincis cu un nou atac masiv cu rachete al Rusiei împotriva Ucrainei. Mai mulți oficiali ucraineni au raportat vineri că Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr pe mare din zona Crimeei.