Linkuri accesibilitate

Statele Unite finalizează planurile de a trimite sisteme Patriot în Ucraina


Lansator de rachete al unei baterii Patrito în poziție de tragere la poligonul Capul Midia, Constanța, septembrie 2022.
Lansator de rachete al unei baterii Patrito în poziție de tragere la poligonul Capul Midia, Constanța, septembrie 2022.

Administrația Biden finalizează planurile de a trimite sisteme anti-rachetă Patriot în Ucraina, și e posibil ca un anunț în acest sens să fie făcut săptămâna aceasta, au declarat două oficialități americane și o înaltă oficialitate de la Casa Albă, citate de CNN.

Planul Pentagonului trebuie aprobat de ministrul american al Apărării Loyd Austin înainte de a fi trimis președintelui Joe Biden ca să-l semneze.

Provocările logistice ale livrării și operării sistemului Patriot sunt imense

Ucraina a cerut în mai multe rânduri Statelor Unite să-i trimită acest sistem de apărare anti-rachetă avansat, foarte eficient în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră, după ce a avut de suferit de pe urma masivelor bombardamente rusești care au avariat substanțial sistemul energetic ucrainean și au provocat importante pagube infrastructurii civile.

Sistemul Patriot ar fi cel mai eficient sistem de apărare trimis până acum Ucrainei, iar oficialitățile spun că ar putea ajuta la asigurarea securității spațiului aerian al statelor membre NATO din estul Europei.

Nu e clar deocamdată câte lansatoare de rachete ar urma să fie trimise Ucrainei, dar o baterie Patriot constă în mod obișnuit dintr-o stație radar care detectează și urmărește țintele, computere, echipament generator de energie, o stație de control al angajamentului și până la opt lansatoare, dotate fiecare cu câte patru rachete.

Odată ce planurile sunt finalizate, se așteaptă ca sistemele Patriot să fie trimise rapid în zilele următoare, militarii ucraineni urmând să fie instruiți cum să le folosească la baza militară americană Grafenwoehr din Germania, spun oficialitățile.

Ucraina cere de multe luni un astfel de sistem, dar provocările logistice ale livrării și operării lui sunt imense. În ciuda obstacolelor, „realitatea celor care se întâmplă pe teren” a determinat administrația să ia această decizie. a declarat pentru CNN o înaltă oficialitate de la Casa Albă, referindu-se la intensele baraje de rachete lansate de Rusia.

Cea mai capabilă armă de apărare a spațiului aerian

Spre deosebire de sisteme de apărare anti-aeriană mai mic, bateriile de rachete Patriot au nevoie de echipaje mai marim cu zeci de militari care să le opereze cum trebuie. Instruirea pentru mânuirea acestui sistem durează în mod normal câteva luni, un proces care va fi pus acum în practică de Statele Unite sub presiunea atacurilor aeriene aproape zilnice ale Rusiei în Ucraina.

Sistemul Patriot este considerat în mare măsură cea mai capabilă armă de apărare a spațiului aerian cu rază lungă de acțiune împotriva rachetelor balistice și de croazieră și a anumitor tipuri de avioane de luptă. Din cauza razei lungi de acțiune și a altitudinii pe care o poate atinge, rachetele Patriot pot doborî teoretic rachetele și avioanele rusești departe de țintele lor din Ucraina.

Statele Unite au mai trimis baterii Patriot unor aliați cum e Polonia, Arabia Saudită și Irak. În total, mai mult de o duzină de aliați ai Americii, între care Germania, Japonia și Israel, au cumpărat sistemul Patriot.

Statele Unite au trimis până acum Ucrainei sisteme de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune, precum și sistemele numite High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) fabricate de Lockheed Martin Corp, care s-au dovedit extrem de eficiente pentru apărarea ucraineană contra atacurilor rusești.

(Sursa: CNN)

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG