Linkuri accesibilitate

Statele Unite nu cred că situația din Afganistan este „ireversibilă”


Milițiile Taliban au cucerit capitala regională Kundus, 9 august 2021.

În Afganista, milițiile Taliban au cucerit o importantă bază militară cu aeroport din orașul strategic Kunduz, din nordul țării, după ce majoritatea soldaților guvernamentali s-au predat. Totodată, președintele Ashraf Ghani l-a înlocuit pe Șeful Statului Major și a început un turneu printr-o serie de regiuni cheie, pentru a-i îndemna pe localnici să participe la rezistența în fața ofensivei milițiilor Taliban.

Între timp, Statele Unite și-au intensificat eforturile internaționale pentru a pune capăt luptelor din Afganistan pe calea negocierilor, deși pare evident că milițiile Taliban caută să-și întărească poziția printr-o „victorie pe câmpul de luptă”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că negocierile de pace afgane de la Doha au fost „grele” dar „Statele Unite intenționează să creeze un consens internațional cu privire la necesitatea unui acord de pace în Afganistan”.

Totodată, Casa Albă și-a reafirmat decizia de a încheia luna aceasta retragerea trupelor americane din Afganistan. Dar și convingerea că nici un rezultat al actualelor lupte nu este „inevitabil”, deși situația din Afganistan se deteriorează rapid.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG