Linkuri accesibilitate

Statele Unite nu mai acuză China de manipularea monedei naționale


Ministrul american de finanțe Steven Mnuchin, 10 ianuarie 2020, Washington.
Ministrul american de finanțe Steven Mnuchin, 10 ianuarie 2020, Washington.

Statele Unite nu mai consideră China o țară care își manipulează moneda națională, o decizie salutată marți de bursele internaționale. Miercuri, Statele Unite și China urmează să semneze un acord comercial prealabil care ar putea pune capăt unui război comercial costisitor pentru ambele economii.

„China s-a angajat să nu-și mai devalueze moneda pentru a obține avantaje comerciale și să promoveze transparența și responsabilitatea în acest domeniu” a declarat luni seară ministrul american de finanțe Steven Mnuchin.

La Beijing, autoritățile chineze au salutat decizia americană deși au respins mereu acuzația că ar manipula rata yen-ului.

În culmea războiului comercial dintre cele două țări, Statele Unite au decis în august 2019 să denunțe China drept o țară care-și manipulează moneda iar președintele Donald Trump amenința cu noi taxe punitive de 10% pe un volum de importuri chinezești în valoarea de 300 de miliarde de dolari. Era pentru prima dată din 1994 că Statele Unite acuzau oficial o țară de manipularea monedei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG